Annonce

Nørrebro
22. januar 2015 - 14:45

Folkets Hus inviterer kritikere indenfor til debatmøde

Liberal Alliance, Venstre, SF, Enhedslisten, Københavns Politi og en aktivist sidder i panelet, når der i næste uge er åbent debatmøde om status og fremtid for Folkets Hus på Nørrebro. Få en forsmag på synspunkterne her.

Det var et stort politisk flertal i Københavns Borgerrepræsentation fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti, der sidste år afsatte midler til at ansætte to lokale aktivister og en tidligere politibetjent i Folkets Hus på Nørrebro.

Formålet var at få genoprettet trygheden og den frivillige aktivisme i det alternative kulturhus, der har været ramt af problemer med banderelaterede unge, hashsalg, hærværk og vold.

Ifølge Københavns Politi og de ansatte har tiltaget virket, og borgerne på Nørrebro kan igen uden problemer besøge og involvere sig i caféen, folkekøkken, biograf, debatmøder og fester.

De borgerlige partier, der står udenfor aftalen mellem kommunen og »Fonden for de åbne rum« om driften af huset er dog stadig skeptiske og har ligefrem opfordret myndighederne til at lukke Folkets Hus på grund af formodet hashrygning på stedet.

Læs udtalelsen »Vi vil genstarte Folkets Hus« hos Modkraft.

Inviterer højlydte meninger indenfor

Onsdag den 28. januar mødes de to parter – kritikerne og støtterne af det nye Folkets Hus – til et offentligt debatmøde i Folkets Hus.

Her kan beboerne på Nørrebro og andre nysgerrige stille spørgsmål og diskutere med en frivillig aktivist i huset, der sammen med repræsentanter for Liberal Alliance, Venstre, SF, Enhedslisten samt Nørrebro Lokaludvalg og Københavns Politi, vil sidde i panelet.

Debatmødet er arrangeret af Folkets Hus selv, og kommer blandt andet efter, at særligt Liberal Alliance har været ude med riven og beskyldt Københavns Kommune for at finansiere en »bandeklub« og en »hashbule«.

Læs kommentaren »Kommunal bandeklub til fire millioner« hos Berlingske.

Læs kommentaren »Liberal Alliance og virkeligheden« hos Berlingske.

– Den seneste tids debat i medierne om Folkets Hus, har ført til, at vi i huset føler et behov for, at have en åben diskussion om Folkets Hus og området omkring huset. I husets ånd, tager vi nu sagen i egen hånd, og afprøver de højlydte meninger i virkeligheden, sammen med både brugere og aktivister. Vi håber der kommer både forståelse og fremdrift ud af debatten, fortæller Marc Johansson, der er ansat i Folkets Hus, i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.

Læs artiklen »Budgetaftale i København: Personalet fortsætter i Folkets Hus« hos Modkraft.

Læs artiklen »Redningsplan for Folkets Hus vedtaget« hos Modkraft.

Fra misforståelser til mangfoldighed

Den frivillige aktivist fra Folkets Hus, som skal sidde i debatpanelet hedder Sigurd Jakobsen.

Han håber, at folk vil deltage i mødet, så de kan se og høre om hverdagen i huset, da han mener, at debatten ofte er præget af fordomme. 

– Jeg glæder mig til kunne tage denne debat ansigt til ansigt og på den måde undgå en masse af de misforståelser, som debatten hidtil har været præget af. Til daglig er vi en masse borgere på Nørrebro, som mødes i huset og oplever det som et trygt og mangfoldigt sted. Jeg håber, at debatten kan være med til at vise hvor vigtig en rolle Folkets Hus har for området, siger Sigurd Jakobsen.

Anne Mette Omø Carlsen, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Enhedslisten og medlem af socialudvalget, skal også sidde i panelet.

Hun mener ligeledes, at Folkets Hus har større potentiale end problemer.

– Når borgerlige politikere får lov at sætte dagsordenen for et område, de ikke kender, bliver spørgsmålet om lukning af Folkets hus og negativ omtale af Nørrebro altid det centrale. Mit fokus er; hvordan udvider vi huset, hvordan styrker vi Nørrebro og bruger de mange ressourcer vi har i bydelen? Som politiker, beboer og daglig bruger af mange af bydelens aktiviteter er der ingen tvivl. Nørrebro har så meget at byde på, som vi sammen skal få til at vokse. Udfordringen er hvordan, mener Anne Mette Omø Carlsen.

Læs artiklen »Folkets Hus vil afspejle hele Nørrebro« hos Modkraft.

Besøg Folkets Hus hjemmeside her.

Venstre: Nej til hashtåger

I den borgerlige lejr glæder mig man sig også til, at der skal krydses verbale klinger.

– Jeg ser arrangementet som en oplagt mulighed for at debattere Folkets Hus fremtid. Der har det sidste år været en mærkelig benægtelse af de problemer, der hersker i og omkring Folkets Hus. Jeg ser frem til en ærlig debat, hvor vi kalder en skovl for en skovl og en spade for en spade, udtaler en af huset stærkeste kritikere, Borgerrepræsentant for Liberal Alliance, Lilian Parker Kaule, der ligeledes har fået plads i panelet.

Hun glæder sig til at komme i dialog med brugerne af huset på debatmødet. 

– Der er ingen tvivl om, at der er nogle borgere der sætter stor pris på de aktiviteter de kan udfører i det kommunale kulturhus, men det er ikke holdbart eller rimligt, at kommunen skal bruge millioner på ordensvagter. Jeg ser derfor frem til at hører hvilke andre forslag brugerne af huset måtte have, siger Lilian Parker Kaule.

Hos Venstre mener man heller ikke, at det er en holdbar løsning, at kommunens penge skal gå til at sørge for ro og orden i Folkets Hus.

– Folkets Hus har kun en fremtid uden at være hjemsted for bandemedlemmer, hashrygning og kriminalitet. Vi kan ikke blindt holde hånden under et kulturhus, hvor bandemiljøet hærger og hvor hashtågerne er lige så tykke som kriminaliteten er høj. Det skal være folkets hus, ikke de kriminelles hus, og tager fonden bag huset ikke deres ansvar alvorligt må der rettes op via en effektiv politiindsats - og ikke for kommunale kroner, lyder det fra Michael Gatten (V), der er medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, forud for hans deltagelse i debatmødet.

Læs mere om Folkets Hus' historie på Wikipedia her.

Ingen quick fix

At debatlysten blandt omkring Folkets Hus er stor blandt byens politikere er der formentlig ingen tvivl om, og SF’s lokale folketingskandidat, Leif Donbæk, er da heller ikke sen til at give de borgerlige igen.    

– Nørrebro har ikke brug for at blive reddet af flere uvidende politikere fra Københavns Rådhus, som alle ved, hvad der er bedst for Nørrebro, uden at spørge os, som bor på Nørrebro, siger Leif Donbæk, som også er med til debatmødet, og forsætter:

– Der er ingen tvivl om, at området omkring Folkets Park har store sociale udfordringer, men at bruge det som undskyldning for at gå imod lokale borgere, sociale myndigheder og politi er hul i hovedet. Rådhuset skal respektere de lokale løsninger og indse at ikke alt kan løses med et quick fix.

Læs Leif Donbæks blog »Folkets hus, lokalforankring og gråzoner« hos Modkraft.

Repræsentant for Københavns Politi på debatmødet, Lau Thygesen, deler SF’s holdning til betydningen af de lokale kræfters involvering, men understreger samtidig, at lovgivningen skal overholdes – også i Folkets hus.

– Folkets Hus har en lang tradition som samlingssted for borgerne på Nørrebro, noget som Københavns Politi bakker op omkring, til gavn for både lokale initiativer og lokalmiljøet. Alle, uanset baggrund, der opholder sig i Folkets Hus, skal følge de angivne retningslinjer samt general lovgivning og hele huset skal være åbent og tilgængeligt for alle der ønsker at bruge det, siger Lau Thygesen i en udtalelse.

Læs artiklen »Politiet støtter Folkets Hus« hos Modkraft.

Debatmødet finder sted onsdag d. 28. januar kl. 18. Debatten starter med korte indlæg fra paneldeltagerne og derefter vil der være åben debat mellem salen og panelet. Der vil være ordstyrer på under hele debatten og vi prøver at holde debatten på 2 timer. Debatten foregår i Folkets Hus, Stengade 50, 1. sal. 2200 København N.

Læs mere om debatmødet på facebook her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce