Annonce

Nørrebro
17. januar 2014 - 19:40

Redningsplan for Folkets Hus vedtaget

Københavns Kommune vil bruge 2 millioner kroner på at ansætte to aktivister og en lokalbetjent på orlov til at genoplive Folkets Hus på Nørrebro. Initiativet skaber debat blandt venstreradikale.

Et flertal i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg har torsdag den 16. februar indstillet til kommunens økonomiudvalg, at der afsættes godt 2 millioner kroner til at istandsætte Folkets Hus og ansætte tre personer – herunder en lokalbetjent på orlov – til at varetage den daglige drift i huset.

Udover de røde partier i Borgerrepræsentationen, så valgte Dansk Folkeparti også at bakke op om beslutningen, der tager udgangspunkt i et forslag fra »Fonden for de åbne rum«, som tidligere har indgået en driftsaftale med kommunen på vegne af brugerne i huset.

Formålet med det nye initiativ er at genstarte det brugerstyrede kulturhus efter, at samtlige frivillige aktivister i slutningen af november sidste år trak sig på grund af problemer med banderelateret kriminalitet i huset.

Læs artiklen »Her er planen, der skal redde Folkets Hus« hos Modkraft.

En kriminalpræventiv indsats

Af beslutningen i Kultur- og Fritidsudvalget fremgår det, at politikerne i Københavns Borgerrepræsentation betragter bevillingen til Folkets Hus som »akut«.

Pengene til ansættelser i foreløbigt to år skal derfor frigives hurtigst muligt for at »genoprette driften med fokus på overholdelse af husordenen for Folkets Hus«.

Den akutte situation i huset er opstået, fordi lokale unge med relation til bandegrupperingen LTF har udnyttet det tomrum, som opstod da de frivillige aktivister sidste år forlod stedet, og er begyndt at bruge det tomme hus som varmestue. 

Af samme grund betragtes det ambitiøse initiativ også som en kriminalpræventiv og social indsats, der skal »tiltrække lokale borgere uden relation til bandemiljøet«, kan man læse på kommunens hjemmeside. 

Læs beslutningen om støtte til Folkets Hus her.

En kontroversiel beslutning

I et indlæg skrevet til Modkraft fredag den 17. januar skriver de tre kommende ansatte i Folkets Hus, at de ønsker at arbejde for igen at gøre huset til et attraktivt sted at være frivillig aktivist.

– Vi mener at Folkets Hus spiller en vigtigt rolle på Nørrebro, og at huset har et stort potentiale som et fælles samlingssted for både aktivister og Nørrebros beboere. Vi vil arbejde for at få huset til at køre igen og opbygge en stærk og aktivist- og brugergruppe. Vi vil bibeholde fællesmøderne og arbejde ud fra de ønsker, der vil være i huset, skriver aktivisterne Yahiya Hoji og Christian van der Star sammen med lokalbetjenten Marc Johansson i en fælles udtalelse.

Samme sted skriver de også, at de er bevidste om, at ansættelsen af sidstnævnte – Marc Johansson – er kontroversiel, men understreger, at lokalbetjenten ikke skal arbejde som politimand, når han er i huset.

– Marc Johansson har som lokalbetjent været en aktiv medspiller på indre Nørrebro og har skabt et stort netværk blandt beboere og aktører i området og har en bred opbakning i lokalområdet, skriver de tre og fortsætter:

– Vi ved at det er kontroversielt at ansætte en tidligere politibetjent i netop Folkets Hus med dets historie som brugerstyret venstrefløjssted. Derfor er det vigtigt for os at pointere, at når Marc træder ind i sit nye arbejde har det ikke længere noget med politiet at gøre.

Læs indlægget »Vi vil genstarte Folkets Hus« hos Modkraft.

Debat på sociale medier

Da Modkraft torsdag kunne fortælle, at fonden, der administrerer Folkets Hus arbejdede for at få en lokalbetjent ansat i Folkets Hus skabte det både stor vrede og overraskelse på de sociale medier blandt folk fra det venstreradikale miljø, som også bruger huset.

Mange havde aldrig hørt om planen, mens andre ikke mente, at en politibetjent havde noget at gøre i Folkets Hus.

– De gamle aktivister har godt nok gået stille med døren med denne plan. At bryde det gamle kodeks om aldrig at involvere systemets folk i fristeder ville kræve så meget åbenhed og diskussioner for ikke at skabe en enorm modstand på projektet, skriver en læser på Modkrafts facebook-side.

Besøg Modkrafts facebook profil og deltage i debatten.

Det fremgik ikke af den oprindelige ansøgning fra »Fonden for de åbne rum«, at den omtalte betjent vil tage orlov fra sin arbejde hos Københavns Politi mens han arbejder i Folkets Hus – og dermed ikke fungere som betjent i huset.

Denne detalje til trods, så står det allerede nu klart, at det vil blive en udfordring, at overbevise dele af det venstreradikale miljø om at samarbejde med Marc Johansson.

Flere grupper på den yderste venstrefløj på Nørrebro har nemlig tidligere været ude med kritik af lokalbetjenten.

Marc: Jeg har respekt for historien

I juni 2012 blev der således hængt et banner op i Blågårdsgade med teksten »All Cops Are Bastards – det gælder os' dig Marc« underskrevet med et anarkistisk symbol.

Året efter var en gruppe med forbindelse til det antiautoritære kommunistiske netværk Københavner Kommunen på banen med både plakater og graffiti vendt mod politiets tilstedeværelse i bydelen.

Også dengang rettede kritikken sig imod »den hyggelige lokalbetjent, der har til formål at vise politiets sympatiske ansigt og vinde vores hjerter og sind. En sympatisk maske, der skjuler et ansigt af en helt anden karakter«.

Læs artiklen »Venstreradikale: Politiet har besat Nørrebro« hos Modkraft.

Læs artiklen »Lokalbetjent hængt ud på Nørrebro« hos Modkraft.

Hovedpersonen selv er meget opmærksom på, at det kan blive op af bakke at overbevise nogle aktivister om, at han ønsker Folkets Hus det bedste.

– Det er enormt vigtigt for mig og de to andre ansatte, at få aktivistmiljøet til at tro på og involvere sig i projektet. Derfor ønsker jeg en dialog med dem og går til opgaven med stor respekt for husets historie. Det afgørende for mig er, at når jeg begynder, så er jeg ikke ansat hos politiet, men er 100 procent loyal overfor huset, siger Marc Johansson til Modkraft.

Han oplyser at han går på orlov fra Københavns Politi den 1. februar og håber på at kunne begynde sit nye arbejde umiddelbart herefter.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce