Annonce

Interview
11. april 2014 - 13:49

International antifascistisk kongres i Berlin

Tyske og græske antifascister har inviteret til international konference i Berlin og Athen den 11.- 13. april 2014.

I et interview fortæller Nils B. fra ”Anti- faschistische Linke” i Freiburg om baggrunden for antifa-kongressen ”Antifa in der Krise?!”  i Berlin.

  • Du tager i weekenden til Berlin til kongressen ”Antifa in der Krise?!”. Hvilke udfordringer står antifa-bevægelsen i Tyskland og Europa overfor idag? 

Nils: Lige for tiden ser vi os konfronteret med forskellige udviklingstendenser. Deriblandt det højrepopulistiske parti ”Alternative für Deutschland” (AfD), som iflg. valgprognoserne sandsynligvis vil opnå et godt resultat ved det kommende EU-valg i maj.  

 - En politisk placering af AfD er stadig væk vanskelig, da partiet i dets heterogene program adskiller sig fra det fascistiske NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands), men ikke desto mindre er farligt. Det må ikke undervurderes.

 - På europæisk plan er der ligeledes tale om en alvorlig og tankevækkende udvikling: I Frankrig skete mordet på (den unge antifascist ) Clement Meric, og de homofobe protester der organiseres af klerikale og højreorienterede grupperinger kan mobilisere virkelig mange mennesker. For ganske nyligt fik Front National enorm succes ved de franske kommualvalg.  

 - I Grækenland er et neofascistisk parti idag det tredje stærkeste parti. Det er således lykkedes forskellige højreekstremistiske og decideret fascistiske kræfter at forstærke deres indflydelse væsentligt.

  •  I Tyskland var der i det forgangne år massive hetskampagner imod flygtninge. Sågar deres bosteder blev angrebet. Hvordan vil du vurdere det?

Nils: Diverse “borgerinitiativer“ bliver benyttet af højrefløjen til at oppiske en racistisk stemning imod flygtninge. Eksempler på det er f.eks. begivenhederne i Schneeberg ( en mindre by i den østtyske delstat Sachsen) og i Berlin-Hellersdorf.

 - Disse udviklingstendenser må analyseres i sammen- hæng med Euro-krisen. Det er ikke kun fattigdom og sociale nedskæringer, der er følgevirkninger af krisen. Det er også nationalisme og racisme.

 - Afsløringen af NSU ("Nationalsozialistischer Unter- grund") og NSU-processen der nu i et stykke tid er kørt i München, er et andet eksempel på den aktuelle udvikling, hvor det ikke er lykkedes for den tyske venstrefløj at opbygge et tilstrækkeligt offentligt pres til at opnå en fuldstændig opklaring og en klarlæggelse af baggrundene.

  • I forbindelse med NSU-sagen blev der afsløret talrige forbindelser til Baden-Württemberg. Organisationen VVN-BdA (Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes, Bund der Anti- faschistinnen und Antifaschisten, overvejende tidl. kz-fanger og deres pårørende) betegnede for nyligt denne region som en slags ”sikker zone” for nazier. Hvad sker der her?

Nils: NSUs forbindelse til Baden-Württemberg består af personer fra det regionale rockermiljø og militante nazier. I nogle landlige regioner i det sydvestlige Tyskland optræder neonazier særligt aktivt. I disse regioner sørger politiet for, at nazierne kan afholde deres marcher. Antifascister som stiller sig imod naziernes offentlige optræden, bliver som i byen Göppingen kriminaliseret af politiet.

 - Neonazisten Florian Stech, som i oktober 2011 kørte en antifascist ned med sin bil, blev i to retsinstanser frikendt med henvisning til paragraffen om ”nødværge”. Denne sag viser, at neonazier har meget lidt at frygte af justits- og politiapparatet.

 - For bare nogle dage siden blev flere neonazier i byen Lörrach (i den sydvestlige delstat Baden-Württemberg) frikendt i en retssag, hvor de var anklaget for at have angrebet en gruppe antifascister med baseballbats. Lige der, hvor det ville have være vigtigt at skride beslutsomt ind mod nazierne, bliver der gjort alt fra statslig side for at komme dem så meget som muligt imøde.

  • Hvilken betydning kunne den kommende antifascistiske konference i Berlin få for din region?

Nils: Såvel på europæisk som på landsdækkende plan står antifascister overfor udfordringer som ligner hinanden eller er de samme. Alligevel finder antifa-engagementet for det meste sted i et afgrænset lokalt og eller regionalt område. En erfaringsudveksling på europæisk og på landsdækkende plan sker desværre alt for sjældent.

 - Vi forestiller os, at vi på trods af forskellige udgangs- positioner og regionalt specifikke særegenheder, vil tage nogle impulser med fra kongressen og lade dem indgå i vores arbejde. 

Kilde: Det tyske dagblad "Junge Welt“ , d. 11. april 2014

 Links

Relateret

 

 

Redaktion: 
Emneord: 

Annonce