Annonce

Ukraine
21. februar 2014 - 13:23

Hvem er Ukraines opposition?

Den organiserede nationalistiske højrefløj har væsentlig indflydelse i oppositionen mod landets magthavere.

 

  • Ifølge forskellige reportere på stedet er antallet af dræbte nået op på 70 demonstranter samt nogle politifolk. Folk på barrikaderne mener, at hovedparten af de dræbte demonstranter blev skudt af specialstyrkernes snigskytter, der fra på hotellernes tage rundt omkring Maidan-pladsen skyder ind i menneskemængden.

______________________________

De vigtigste grupperinger i Ukraines nationalistiske blok:

- De største parlamentarisk orienterede partier indenfor oppositionen:

  • Det liberalkonservative ”Fædrelandspartiet”  (”Batkiwschtschyna”) leder den anden største blok ”Den Forenede Opposition” i parlamentet, hvis partiforkvinde er  den fængslede Julia Timoshenko. Partiet har observatørstatus i EUs konservative alliance ”Europæisk Folkeparti”.
  • Partiet ”Svoboda” (”Frihed”) er landets femte største parti og del af  det parlamentariske højrenationalistiske spektrum. Svoboda har delvist højreekstreme positioner og tæt forbindelse til det østrigske højrepopulistiske parti FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs).

- De højreekstremistiske udenomsparlamentariske organisationer:

  • Trisub (”Tretand”) er en sammenslutning af mindre og større højrenationalistiske grupper. Trisubs paramilitære fløj blev i 1993 dannet på initiativ af ”Organisationen af Ukrainske Nationalister” (OUN). Den ledende kraft er Dmitrij Jarosh, der fremstilles som den med den største indflydelse i hele den højreekstreme strømning.
  • UNA-UNSO er en sammenslutning af den „Ukrainske Nationalforsamling“ (UNA) og ”Ukrainsk Nationalt Selvforsvar“ (UNSO). Har i 1990erne udviklet sig til en masseorganisation på den yderste højrefløj. Allerede i 1994 blev et stort antal af organisationens medlemmer anholdt. Gennem de seneste ti år er  organisationen blevet ”mere moderat” og har orienteret sig til en konservativ-nationalisme,der betegnes som den ”klassiske ukrainske nationalisme”.
  • Belyj Molot (“Den hvide hammer“) er den yngste forgrening af landets hurtigt voksende ekstreme højrefløj. ”Belyj Molot” er en militant nationalistisk organisation, der agerer som ”ro-og-orden” – milits. De blev kendt for voldelige overfald på illegale spillesaloner i og omkring Kiev. Deres kendemærke er en hvid hammer. I dele af befolkningen kaldes de Ukraines ”Robin Hoods” – i regeringskredse kaldes de derimod for landets ”al-Quaida”.

(Fra autonom infoservice' Korte Nyheder)

Relateret:

  • Interview with Mira, Andrei, and Sascha of AntiFascist Action Ukraine
  • Statement about the situation in Ukraine from Autonomous Workers Union (AWU)

 

Redaktion: 

Annonce