Annonce

Feminisme
24. november 2015 - 19:03

25. november - international kampdag mod vold mod kvinder

Ifølge forskellige undersøgelser udsættes på globalt plan 1 ud af 3 kvinder for partnervold i løbet af deres liv ... 

En rapport fra 'Landsorganisationen af kvindekrisecentre' i Danmark viser, at blandt voldsramte kvinder har hver tredje været udsat for vold gennem mere end fem år.

Flere end hver tredje voldsramt kvinde oplever vold dagligt. Næsten hver fjerde oplever volden ugentligt ...

  • 'Dannerhuset' i København, skriver på sin hjemmeside (besøgt 24. november 2015):

I Danmark...

" Det skønnes, at ca. 10.000 kvinder årligt er udsat for gentagen og grovere fysisk vold. Ca. 9.500 kvinder mellem 16 og 24 år har været udsat for fysisk kærestevold. I 92 pct. af de politianmeldte partnervoldssager er voldsudøveren en mand".

... og globalt

" Vold mod kvinder og piger er en af de mest udbredte krænkelser af FNs menneskerettigheder. Den mest udbredte type vold mod kvinder er iflg. WHO ”intimate partner violence” . Vold mod kvinder sker i alle lande. Udbredelsen varierer både fra land til land, men også internt i landet. Dette viser, at vold kan forebygges.

1 ud 3 kvinder udsættes for partnervold i løbet af deres liv (fysisk eller seksuel vold). Kvinder er i større risiko for at blive myrdet i deres hjem end noget andet sted. 38 pct. af alle mord mod kvinder blev rapporteret som begået af deres partner."

  • Forhistorien

Mordet på søstrene Mirabal: Hændelsen der bliver markeret som international dag mod vold mod kvinder

Den 25. november 1960 døde de tre kvinder Patria, Minerva og Maria Teresa Mirabal i en nøje planlagt bilulykke.

De blev dræbt pga. deres engagement i kampen mod diktatoren Trujillos's brutale, militære regime i Den dominikanske Republik. De tre Mirabal søstre var symboler på kvinders modstand mod diktatur, repression og reaktionære kønspolitiske normer.

  • Patria, der var den ældste af de tre søstre, blev anklaget for støtte til modstandsbevægelsen "Den hemmelige bevægelse af 14. juni".
  • Maria Teresa, den yngste - havde lige fra sin ungdom deltaget aktivt i denne modstandsbevægelse og blev mange gange anholdt, forhørt og fængslet i det berygtede torturfængsel ”40" i hovedstaden Santo Domingo.
  • Minerva - den mellemste af de tre - blev kendt som feministisk rebel.

   Billede: Søstrene Patria, Maria Teresa og Minerva Mirabal

Den 25. november blev de tre kvinder dræbt i en "bil- ulykke" - på vej til et besøg hos deres fængslede mænd. Mordet på de tre kvinder skabte endnu en opblussen i modstanden og få måneder senere blev diktator Trujillos regime væltet.

Feminister fra Latinamerika og Caribien

21 år senere i 1981, mødtes feminister fra Latinamerika og Caribien til et større møde i Columbia. Her besluttede de at gøre den 25. november til årsdag for kampen mod vold mod kvinder. Meningen var at skabe et politisk minde for de tre søstre Mirabal og samtidigt sætte fokus på den aktuelle kvindekamp mod alle former for vold og undertrykkelse.

Dette initiativ bredte sig til andre kontinenter og fra slutningen af 1980erne har 25. november været en dag, hvor kvinder rundt omkring i verden manifesterer modstand mod vold mod kvinder.  

Læs hele artiklen "25. november: Stop vold mod kvinder" , hos autonom infoservice

 

 Demoplakat fra Berlin

 

 Redaktion: 

Annonce