SFs ønsker »at tage medansvar for den finansielle stabilitet«, siger SFs finansordfører Ole Sohn.
I en pressemeddelelse bakker SF bakker op bag den bankaftale, der blev indgået natten til mandag den 6. oktober.. SF tager dermed endnu et skridt henimod at blive accepteret som et samfundsøkonomisk ansvarligt parti.
SF har tidligere på året meddelt, at det vil stemme for årets finanslov. Og nu bakker partiet op bag regeringens bankaftale, selv om aftalen blev forhandlet på plads uden venstrefløjspartiet.
– Vi synes, det er en fornuftig aftale. Det er vigtigt i den aktuelle situation at sikre finansiel stabilitet i samfundet. I modsat fald kan det ramme helt almindelige mennesker på deres job og deres bolig, siger Ole Sohn.
Han fremhæver, at flere af SFs forslag er indgået i regeringens bankaftale, bl.a. at der bliver sat stop for aktieoptioner, at bankernes salg af egen aktier bliver undersøgt og at staten for mulighed for at tjene på aftalen, idet et eventuelt overskud i et afviklingsselskab vil tilfalde staten.
SFs finansordfører har dog også enkelte indsigelser mod aftalen.
– Jeg savner dog en hjælp til de førstegangs-huskøbere, der er kommet i klemme i den nuværende nedgang på boligmarkedet. SF har foreslået, at de skal have mulighed for at indefryse deres ejendomsskat, sådan som pensionister har mulighed for i dag, siger Ole Sohn.
Han beklager, at regeringen ikke havde indkaldt SF til forhandlinger om aftalen, men stiller sig tilfreds med at regeringen begrunder det med travlhed.
Aftalen møder imidlertid langt hårdere ord fra Enhedslisten: »Regeringen åbner en ladeport for spekulation« hedder en pressemeddelelse fra venstrefløjspartiet.
– Kernen i redningsplanen er at alle indskydere – altså også spekulanter, der har indskudt milliarder skal have statsgaranti for deres indskud. Det er fuldstændig uacceptabelt, at skatteyderne skal betale spekulanter, der har skudt et milliardbeløb ind i en dansk bank for at tjene en høj rente, siger Frank Aaen, der er finansordfører for Enhedslisten i pressemeddelelsen.
Enhedslisten advarer mod, at staten kan komme til at stå med en regning på et treciftet milliardbeløb. Venstrefløjspartiet er bange for at aftalen kan blive afsæt for spekulation.
– Aftalen har allerede sat gang i ny spekulation. Finansrådet mener, at den kan betyde 500 mia. kr. i udenlandske indlån i danske banker. Set i lyset af tal i denne størrelsesorden er bankernes andel af aftalen på 35 mia. kr. kun en brøkdel. Det står klart, at det er skatteyderne, der kan ende med en kæmperegning, siger Frank Aaen, der er finansordfører for Enhedslisten.
Han henviser til at risikable indskud kan bliver omfattet af den danske statsgaranti.
– I stedet for at tiltrække udenlandsk kapital, som skatteyderne kan komme til at betale for, skulle Nationalbanken have sikret de midler, der er nødvendige for at få samfundsmaskinen til at fungere.
Han kritiserer desuden at forholdsreglerne formuleret i meget generelle vendinger.
– Aftalen rummer i det hele taget en række uklarheder og åbenlyse farer for samfundsøkonomien.
– Kernen i redningsplanen er at alle indskydere – altså også spekulanter, der har indskudt milliarder skal have statsgaranti for deres indskud. Det er fuldstændig uacceptabelt, at skatteyderne skal betale spekulanter, der har skudt et milliardbeløb ind i en dansk bank for at tjene en høj rente. Almindelige indskud var i forvejen dækket af garanti. Men den udstrækkes nu af staten til at gælde alle dem, der har skudt milliarder af kr. ind i de danske banker.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96