Annonce

22. marts 2008 - 0:56

Politisk forargelse over venstrefløjsleksikon

Det internetbaserede »Leksikon for det 21. århundrede« – måske bedre kendt som leksikon.org – er efter otte års virke blevet genstand for hidsig kritik fra højrefløjen. Det populære leksikon bliver nemlig anbefalet af statslige og kommunale skole- og biblioteksmyndigheder til danske skole- og gymnasieelever.

Blandt anbefalerne er Fagenes Infoguide, der er en portal under Undervisningsministeriet, og Danmarks Biblioteksskole, som begge finder leksikon.org kvalificeret til informationssøgning.

JPEG - 71.8 kb
I modsætning til flertallet af verdens leksika, opfordrer det venstreorienterede »Leksikon for det 21. århundrede« sine læsere til at sætte spørgsmålstegn ved alt - også leksikonets eget indhold.

Stormen har rejst sig efter en længere artikel i Weekendavisen, hvor der bl.a. pointeres, at en af artiklerne i leksikonet er skrevet af et tidligere medlem af den såkaldte »Blekingegadebande«, og at en artikel om den vesttyske byguerillagruppe Rote Armee Fraktion ifølge Anne Sørensen, ph.d. og historiker ved Aarhus Universitet »retfærdiggør den tyske terrorisme«:

– Vinklingen i artiklen er forvredet og præget af konspirationsteorier. Det er meget problematisk, fordi leksikonet foregiver at være fact-orienteret, siger hun til Weekendavisen.

»Tvivl på alt«
Leksikon.org blev udgivet i 2000 af partiet Venstresocialisterne, der fra starten har understreget, at der var tale om en venstreorienteret udgave af historien, som ikke skulle opfattes neutralt, »for neutraliteten findes ikke«. Og videre:

»I stedet søger det at komme med forskellige bud og fortolkninger på de begreber, der behandles. Læseren får ikke præsenteret én forklaring men flere. I den forstand er det udogmatisk, og deraf leksikonets motto: Tvivl på alt.«

Denne fremstilling lægger Fagenes Infoguide da heller ikke skjul på i deres præsentation af Leksikon for det 21. århundrede, der optræder sammen med en meget lang række andre opslagsværker:

»Et ikke-neutralt leksikon med ca. 2500 opslag, med forskellige bud og fortolkninger på de begreber, der behandles. Indfaldsvinklen er socialistisk«.

Kræver ministers indgriben
Alligevel har Weekendavisens omtale af det otte år gamle leksikon vakt forargelse, ikke bare på redaktionen i Pilestræde, men også hos uddannelsesordføreren i Dansk Folkeparti, Martin Henriksen.

– Det er helt uantageligt, at undervisningsministeriet blåstempler en hjemmeside, der mest af alt minder om en venstreorienteret udgave af historisk revisionisme. Hvis undervisningsministeriet kan anbefale en hjemmeside, der omtaler Israel som en »racistisk, imperialistisk apartheid-slyngelstat«, så er der ikke langt til at anbefale en hjemmeside, der bagatelliserer folkemordet på jøderne i 30’erne og 40’erne, siger Martin Henriksen i en pressemeddelelse.

Han opfordrer nu undervisningsminister Bertel Haarder (V) til at gribe ind over for de fagkonsulenter, der anbefaler hjemmesiden.

Resultatet kan meget vel blive en eksklusion af det venstreorienterede leksikon fra bl.a. Fagenes Infoguide – men det er ikke sikkert, at ministeren behøver gøre noget for det. Weekendavisens omtale af sagen er nemlig nok til at undervisningsministeriets fagkonsulent for historie i folkeskolen, Jørgen Mogensen, vakler i forhold til leksikonets fremtid, fremgår det af et interview i avisen:

Vil I droppe anbefalingen, hvis I kan konstatere, at mange artikler er fyldt med terrorsympatier?

– Det er jo klart, at hvis det viser sig, at der er artikler, der har synspunkter, der er helt forskellige fra Vestens menneskesyn, så er det ikke noget, som vi kan have med i Fagenes Infoguide. Det gælder jo også med andre hjemmesider, der er direkte forkerte, for eksempel holocaustbenægternes, siger Jørgen Mogensen til Weekendavisen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce