Annonce

14. februar 2008 - 12:57

Vietnam-krigen byggede på en løgn

Hvad modstandere af USA’s krig mod Vietnam har sagt i årtier, er nu endelig bekræftet fra officielt amerikansk hold: Vietnam-krigen byggede på en løgn.

Den begivenhed, som USA brugte som undskyldning for at starte den blodige krig mod det kommunistiske Nordvietnam – et torpedo-angreb i Tonkin-bugten i 1964 – har aldrig fundet sted. Det konkluderer en rapport fra den amerikanske regerings egen efterretningstjeneste, National Security Agency, NSA.

JPEG - 43.8 kb
USA’s krig mod Vietnam kostede flere millioner mennesker livet.

I rapporten, som er skrevet af en af efterretningstjenestens egne historikere, fremgår det, at en oversættelse af radiokommunikation mellem Nordvietnamesiske militærfolk, som til dags dato er det eneste håndfaste bevis på torpedo-angrebet, bevidst var fejloversat.

Præsidenten: »Fulde sømænd«
USA’s daværende præsident, Lyndon B. Johnson, var helt med på, at man var nødt til at omgå sandheden for at få Kongressens opbakning til en angrebskrig på den anden side af jorden. Hans egen viceforsvarsminister citerer ham således for, at episoden i virkeligheden drejede sig om »nogle fulde sømænd, der skød efter flyvefisk«.

Alligevel gik præsidenten på tv og tordnede mod den uretfærdighed, som USA var blevet udsat for og krævede straks handling. Og handling kom der. Før episoden i Tonkin-bugten havde USA 16.000 soldater i Vietnam; få år senere havde USA 538.000 soldater i landet.

Resultatet udeblev heller ikke: 58.000 amerikanere døde i krigen, mens mindst to millioner vietnamesere mistede livet inden amerikanernes nederlag i 1975.

JPEG - 48.5 kb
Modstandere af Vietnam-krigen har fra starten hævdet, at det påståede angreb i Tonkin-bugten var opspind. Nu bekræfter den amerikanske efterretningstjeneste, at angrebet var løgn.
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce