Annonce

6. maj 2003 - 2:15

PFLP: »Vi er ikke lakajer«

Vi møder Marher Yamani i Yarmouk-flygtningelejren i Damaskus i Syrien. Han forklarer, at han ikke er vant til interviews. Faktisk er det kun anden gang i hans liv, det sker. Efter den obligatoriske arabiske indledning med kaffe eller the, går vi lige til spørgsmålene. Marher Yamanis kropssprog lader tydeligt forstå, at han er en travl mand, og ikke har megen tid at bruge på journalister fra Danmark.

I de europæiske medier refereres der sjældent til progressive palæsinensiske grupper, oftest de religiøse som f.eks. Islamisk Jihad. Hvorfor tror du, det er sådan?

– Jeg tror, at de europæiske medier forsøger at skabe et billede af den palæstinensiske kamp som en religiøs kamp. De vil gerne have folk til at tro, at det er en kamp mellem jøder og muslimer. For at opretholde det billede negligeres de venstreorienterede progressive grupper.

Det jødiske problem er Europas

Hvad er PFLP’s strategi på nuværende tidspunkt – både i og udenfor Palæstina? Også i forhold til væbnet kamp?

– For det første: Palæstinensernes situation skyldes besættelsen! Alle handlinger begået af palæstinensere udspringer af dette.

– Besættelsen er årsagen til, at folk sprænger sig selv i luften, kaster med sten og så videre. Fjenden vil ikke have fred, de vil ikke debattere. De vil have vores land, vores jord.

– PFLP kæmper på mange forskellige niveauer. Kulturelt, militært og så videre. Det er en lang kamp. Det vi ønsker, er demokrati. En palæstinensisk stat for arabere og for jøder. Det er den eneste løsning på det palæstinensiske problem. Det jødiske problem er Europas – ikke palæstinensernes.

– Vi arbejder for at beskytte folk – i Palæstina og udenfor. PFLP kræver retten til at vende tilbage for alle palæstinensere. Og derfor samarbejder vi med andre arabiske progressive grupper.

– PFLP har mange projekter i Palæstina, men vores arbejde besværliggøres af, at Arafat og Co. ligesom europæiske medier forsøger at ignorere os.

– PFLP’s program er klart: Vi vil genopbygge PLO demokratisk. PLO er ødelagt af Arafat og Co.

Marher Yamani understreger, at kampen er krævende:

– Lad mig opsummere: PFLP har omkring 700 medlemmer i israelske fængsler, generalsekretær Abu Ali Mustafa blev dræbt, den nye generalsekretær er i fængsel, mange medlemmer af vores politbureau og vores centralkomité er i fængsel.... Men vi kæmper stadig!

Tolererer ingen opposition

Hvad har været – og vil blive – konsekvenserne af, at PFLP er blevet udråbt til terrorister af USA og EU?

– Det er jo USA’s politik. De vil ikke tolerere opposition nogen steder. De vil have alle – også os – under deres kontrol. Med hensyn til os betyder det at »glemme« palæstinensernes ret til at vende hjem og at anderkende staten Israel.

– Da vi besluttede at reagere mod den israelske turistminister, skyldtes det, at han var en af verdens mest ekstreme zionister. Han ville ekskludere alle palæstinensere fra Palæstina, for målet var en etnisk ren jødisk stat. (Turistministeren Rachavam Zeezi blev dræbt af skud oktober 2001. PFLP tog ansvaret, red.)

– Den amerikanske definitionen af »terrorister« er helt simpel: Alle folk, der arbejder mod deres interesser.

– Hvis du besøger de palæstinensiske lejre, vil du se PFLP’s aktiviteter... det er fodbold, kulturelt arbejde, undervisning, dans og så videre. Ikke ligefrem terrorisme.

– Vi får ingen støtte fra nogle stater eller andre. Vi er ikke lakajer. Vi er palæstinensere, der kæmper for Palæstina. Vi er arabere, der kæmper for enhed mellem arabiske lande. Vi er internationalister, der kæmper for forening af arbejdere – i hele verden.

Køreplaner for fred

Hvad er de konkrete konsekvenser af fredsprocessen og Oslo-aftalen?

– For det første: PFLP er imod Oslo-aftalen. Den aftale opdelte palæstinenserne i dem i Palæstina og dem udenfor.

– For os betyder Oslo-aftalen, at Arafat anderkender Israel og deres ret til at tage vores land.

– Jeg tror, at Oslo-aftalen blev en realitet, fordi USA og EU vil have et »nyt Mellemøsten«. Det kan ikke opnås uden at løse det palæstinensiske problem. Det var det første skridt. De ved nemlig godt, at araberne ikke vil glemme dette, og som du måske husker, var mange arabiske lande med i samtalerne om udformningen af Oslo-aftalen.

– Og Arafat vil have en stat – i hvilken som helst størrelse og form. Han kalder det første skridt på vej til en palæstinensisk stat...

Marher Yamani ryster på hovedet hver gang talen falder på Arafat og Oslo-aftalen.

– Vi vil fortsætte med at kæmpe, til vi har én stat.

Læs baggrundsartikel om PFLP på Modkraft

Læs om PFLP og Oslo-aftalen i Gaia

Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) i Leksikon for det 21. århundrede

Se PFLP’s hjemmeside (engelsk)

Af Linda Hansen/Monsun

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce