Annonce

4. januar 2012 - 10:48

Afsløring af Irak-tortur sætter Søren Gade under pres

Vidste tidligere forsvarsminister Søren Gade, at irakiske fanger risikerede tortur, når danske soldater udleverede dem til irakisk politi? Og vildledte regeringen Folketinget om den risiko?

Det er kernen i den debat om Danmarks medansvar for tortur i Irak, som raser lige nu.

I slutningen af december 2011 kom det frem, at Forsvarsministeriet i juli 2004 modtog en rapport, som dokumenterede omfattende tortur af fanger i det irakiske Al-Makil fængsel i byen Basra, hvor danske styrker havde operationsområde. Rapporten er udarbejdet af den danske militærjurist, Kurt Borgkvist, der besøgte fængslet i 2004.

I sin rapport henviser Kurt Borgkvist til irakiske fanger, der fortæller at de er »blevet slået med kabellignende genstand«, »fået flere kindtænder knust«, »brændt med cigaretter på fødderne« og »fået elektriske stød«.

Sorte streger i tortur-rapport

Men da Enhedslisten via Folketingets forsvarsudvalg i 2004 bad om at få udleveret rapporten, var alle oplysninger om mishandling streget over. Overstregningen skete for ikke at skade Danmarks samarbejde med USA, Storbritannien og Irak, forklarede Gade.

GIF - 147.5 kb
Grim tortur-sag kaster skygger over den tidligere forsvarsminister Søren Gade (V), som her er fotograferet under et besøg i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Foto: Wikipedia

To år senere fastholdt Søren Gade overfor Folketinget, at der kun har været tale om »hårdhændet behandling« af fangerne, som hver gang er blevet påtalt af de danske soldater.

Først da den nye socialdemokratiske forsvarsminister, Nick Hækkerup, kom til, blev de sorte streger fjernet fra rapporten, så offentligheden kunne læse om torturen.

Danske soldater kan blive straffet

Den tidligere regering havde god grund til at forsøge at skjule tortur-oplysningerne: Det er et brud på FN’s Torturkonvention, at danske soldater har udleveret irakiske fanger til tortur i irakiske fængsler.

Og danske soldater og resten af det militære system risikerer retsforfølgelse og straf, vurderer Rehabiliterings- og Forskningscentre for Torturofre (RCT):

– Danske soldater og de ansvarlige længere oppe i det militære system risikerer at blive dømt for disse konventionsstridige handlinger, siger Karin Verland, direktør i RCT, til Arbejderen.

Ifølge FN’s Torturkonvention, som Danmark har ratificeret, er det forbudt at udlevere at udlevere fanger til en anden stat, hvis der er den mindste mistanke om at fangen risikerer at blive udsat tortur, fastslår Amnesty International.

– Når man ved, hvor udbredt tortur er i de irakiske fængsler, må man også tage ansvar for, at de mennesker, man er med til at anholde med stor sandsynlighed vil blive udsat for tortur. Alt andet er at løbe fra forpligtelserne i FN’s konvention om tortur, siger Amnestys generalsekretær Lars Normann Jørgensen.

Gade risikerer rigsret

Enhedslistens Frank Aaen mener ligefrem, at Søren Gade risikerer at blive stillet for en rigsret.

– Jeg er ikke i tvivl om, at Søren Gade har vidst, hvad der lå under de sorte streger. Det er dybt alvorligt, hvis ministeren har set igennem fingre med danske soldaters praksis med at udlevere fanger til irakisk politi – vel vidende at de blev udsat for tortur, siger han til Arbejderen.

I kølvandet på debatten har nuværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) åbnet for, at den Irak-kommission, som skal undersøge baggrunden for krigen, også skal undersøge spørgsmålet om udlevering af fanger til tortur.

Karin Verland vil ikke gisne om en mulig rigsretssag mod Søren Gade, før kommissionens arbejde er færdigt.

– Men noget tyder på, at der har været tale om vildledende eller mangelfulde oplysninger, påpeger hun.

Læs mere i dagbladet Arbejderen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce