Annonce

16. august 2011 - 19:22

Studenterprotester presser Chiles konservative regering

Tirsdag var 150.000 chilenere samlet i protest mod den reform af uddannelsessystemet, som den konservative regering under Sebastian Pinera havde lagt frem.

Reformen skulle være en indrømmelse til de elever, studerende og lærere, der i de seneste uger har protesteret mod underfinansieringen af offentlige universiteter. Studenteres ledere afviste imidlertid forslaget som propaganda og kosmetik.

Læs artiklen »Chile student protests point to deep discontent« hos BBC

Efter at en bebudet demonstration mod reformforslaget var blevet forbudt af myndighederne kom det til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi med vandkanoner og tåregas. Hundreder er anholdt og mange er kommet til skade.

JPEG - 369.9 kb
De studerende vil grundlæggende uddannelses- og forfatningsreformer. I dag skal de studerende selv betale for deres videregående uddannelser, med voldsom gæld til følge. Foto: Flickr

De studerede har nu protesteret og sultestrejket to måneder - Og har gradvist vundet befolkningens sympati over på deres side.

Levn fra Pinochet

Protesterne der begyndte i juni med en lang række skolebesættelser, retter sig mod underfinansieringen af Chiles offentlige universiteter. Den chilenske stat bruger kun 4.4 procent af sit bruttonationalprodukt på uddannelse. FN anbefaler 7.

Læs artiklen »Chile Student Protests Turn Violent« hos Huffington Post

Finansieringen er baseret på et såkaldt voucher-system, der lader de offentlige penge følge den enkeltestuderende. Og det er disse penge, som ifølge de protesterende chilenere er for få, og skaber ulige adgang til ordentlig uddannelse.

Voucher-systemet stammer fra Augusto Pinochets tid, og har overlevet de 20 år med centrum-venstre regeringer efter militærdiktaturet.

Sebastian Pineras popularitet har fået en historisk rutchetur nedad. Chilenske meningsmålinger fra taler mindre end 30 procents opbakning til præsidenten, der ellers fik et vældigt boost sidste efterår ved redningen af de indespærrede minearbejdere.

Omvendt giver de samme meningsmålinger de protesterende 70 procents opbakning.

Læs artiklen »Tear gas flies during Chilean student protests« hos CNN

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce