Annonce

17. marts 2011 - 20:48

G4S risikerer retssag for drab på flygtning

Den tidligere studenteraktivist og familiefar Jimmy Mubenga fra Angola blev 46 år.

Han døde ombord på et passagerfly den 12. oktober sidste år i forbindelse med at tre ansatte fra firmaet G4S gennemførte en tvangsudvisning af ham på vegne af de engelske myndigheder.

Det engelske politi, Scotland Yard, overvejer nu at rejse tiltale for drab mod sikkerhedsvagterne. Men også deres arbejdsgiver – den dansk-engelske sikkerhedsgigant G4S – risikerer at blive retsforfulgt.

Det skyldes, at firmaets ledelse angiveligt har ignoreret gentagne advarsler fra ansatte, der har gjort opmærksom på risikoen for, at afviste asylansøgere lider fysisk overlast på grund af farlige metoder brugt til at fastholde dem under flyveture. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Læs artiklen »Security firm G4S may face charges over death« hos The Guardian.

Læs artiklen »Deportation death: ’Jimmy Mubenga was a good man’« hos The Guardian.

G4S: Vi har intet hørt fra myndighederne

I en mail om sagen oplyser G4S til Modkraft, at man endnu ikke har fået en officiel henvendelse fra de engelske myndigheder om hvorvidt firmaet vil blive retsforfulgt.

JPEG - 23.4 kb
Jimmy Mubenga fra Angola døde sidste år ombord på et passagerfly omgivet af vagter fra det dansk-engelske firma G4S. Foto: Privat.

»Vi kan bekræfte, at G4S ikke på nuværende tidspunkt har modtaget en officiel henvendelse fra myndighederne angående firmaets mulige ansvar og stilling i sagen. Da der er tale om en igangværende undersøgelse har vi ikke mulighed for at udtale os yderligere,« skriver G4S til Modkraft.

En eventuel retssag mod G4S for medansvar i drabet på Jimmy Mubenga vil bygge på en sjældent brugt lov, der giver de engelske myndigheder mulighed for at sagsøge private virksomheder for drab – den såkaldte »Corporate Manslaughter and Corporate Homicide Act 2007«.

Læs artiklen »Staff on deportation flights played ’Russian roulette’ with lives« hos The Guardian.

Læs artiklen »G4S security firm was warned of lethal risk to refused asylum seekers« hos The Guardian.

Læs artiklen »Sikkerhedsfirma presset ud af Vestbredden efter fuprapport« hos Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce