Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
8. juni 2010 - 14:58

Retten skånede de ansvarlige

Kun tre års fængsel og små bøder blev det til de ansvarlige mellemledere for gasudslippet i Bhopal i Indien. De ni mellemledere blev købt fri ved kaution med det samme.

Sagen har været under behandling siden ulykken skete i 1984. Direktøren for firmaet, Union Carbide (virksomheden hedder nu Dow Chemical), skyndte sig tilbage til USA, og Indien har ikke siden kunnet få ham udleveret.

JPEG - 97.8 kb
Foto: Tanja Kjeldgaard

Den milde dom kan ikke afskrække virksomheder fra at investere i kemikaliefabrikker i Indien, så der er stadigt åbent i Indien med de lempelige arbejdsmiljø-regler for virksomheder uden socialt ansvar.

Gul giftgas lagde sig over slummen i Bhopal, Indien

En nat i december i 1984 døde 3.400 mennesker, ifølge de officielle tal. Nogle mener, at det snarere var mellem 10.000 og 20.000 mennesker.

JPEG - 111.1 kb
Foto: Tanja Kjeldgaard
JPEG - 124.4 kb
Foto: Tanja Kjeldgaard

Dødsfaldene skyldtes en ulykke i det multinationale selskab Union Carbide, der fremstillede et meget stærkt sprøjtegift, ca. fem gange så giftigt, som de dræbende krigsgasser, der blev anvendt i 1. verdenskrig.

Ulykken skete, fordi der under rengøring ved en fejl løb vand ind i en tank med sprøjtemidler (methyl isocyanate). Reaktionen med vand fik temperatur og tryk til at stige og på to timer sivede 40 tons gul giftgas ud og lagde sig som en dræbende dyne over den sovende by, og især i området omkring fabrikken, hvor fattige løsarbejdere boede.

Langvarige skader

Omkring 30.000 mennesker blev livsvarigt og livstruende skadet af gassen. Derudover blev et par hundrede tusinde livsvarigt mærket af gasnatten.

De langsigtede skader, bl.a. på grundvandet, er stadig ikke klinget af.

JPEG - 101.7 kb
Foto: Tanja Kjeldgaard

Kvinderne i området føder fem gange så mange dødfødte og dobbelt så mange vanskabte børn, som normalt i Indien. 110 af hver 1.000 spædbørn (børn under et år); i Indien som helhed er gennemsnittet 65 ud af 1.000 spædbørn. Til sammenligning kan nævnes at spædbarnsdødeligheden er 27 i Kina og 4 i Danmark.

I 2008, hvor jeg besøgte området, kørte myndighederne stadigvæk drikkevand ind, men det rækker ikke til alle beboerne. Slummen er altid større end myndighederne tror eller vil erkende.

Muren rundt om det sted, fabrikken lå, har både gamle og nye vægmalerier og en statue er rejst til mindet.

Margit Kjeldgaard er indehaver af det økologiske tøjfirma Rent Tøj.

JPEG - 99.2 kb
Foto: Tanja Kjeldgaard
JPEG - 89.5 kb
Foto: Tanja Kjeldgaard
Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce