Annonce

21. maj 2010 - 14:26

Symbolsk piratslagsmål i Højesteret

Skal danske netbrugere have adgang til verdens førende hjemmeside for fildeling, Pirate Bay?

Ja tak, mener de danske teleudbydere - med Telenor i spidsen. Nej, aldrig i livet, siger rettighedshaverne i form af JP/Politikens Hus, Gyldendal, pladebranchen og videogramforeningen.

De to parter mødtes, da spørgsmålet var på dagsordenen i Højesteret torsdag den 20. maj. På forhånd er både Telenor og støtterne af hjemmesiden, Piratgruppen, dog indstillet på et nederlag. Men så bryder vi bare blokeringen, lyder det fra piraterne.

Penge og principper

Ifølge rettighedshaverne i musik, video og bogbranchen bør Højesteret stadfæste foged- og landsretten tidligere dom, om at blokere afgangen til Pirat Bay, af hensyn til de danske kunstnere.

JPEG - 77.7 kb
The Pirate Bay, hvis logo er et piratskib, er blevet et symbol på internettets muligheder og underholdningsindustriens griskhed.

– Det principielle er ekstremt vigtigt i den her sag. Hvis Højesteret ophæver spærringen af The Pirate Bay betyder det, at der bliver adgang til, at folk kan misbruge de danske kunstneres musik. Mange mennesker tror muligvis, at musikerne lever et liv med masser af penge, men sådan ser virkeligheden altså ikke ud, siger Martin Arnoldsen, direktør direktør i Dansk Musiker Forbund til Computerworld.dk.

I 2008 besluttede Fogedretten på Frederiksberg, at Telenor – dengang Tele2 – skulle blokere sine kunders adgang til The Pirate Bay, fordi der kan hentes ophavsbeskyttede værker via tjenesten. Dommen betød at alle andre danske udbydere også blokerede for hjemmesiden.

Siden har Landsretten sagt god for blokeringen, og derfor forventer Telenor ikke at få medhold i sagen.

– Problemet er, at loven er formuleret sådan, at det er muligt at nedlægge et forbud overfor teleselskaberne. Derfor har jeg desværre ingen forestilling om, at retten vil ophæve forbuddet. Ikke mindst fordi retssagerne i Sverige har indikeret, at det nok ikke har været helt ’kosher’, det der er foregået i Pirate Bay, siger Jens Ottosen-Støtt, næstformand i teleselskabernes brancheforening til Computerworld.dk.

Piraterne fortsætter alligevel

Trods udsigten til at teleudbyderne taber sagen i Højesteret, så mener brugerne og støtterne af Pirate Bay ikke at slaget er tabt.

– Lige meget hvordan sagen falder ud i retten, så vil hjemmesiden fortsætte, siger Troels Møller fra Piratgruppen til Modkraft.

Han var tilstede under torsdagens retsmøde og fastholder, at folk bør fortsætte med at downloade musik og film fra internettet selvom den danske lovgivning forbyder det.

– Teleselskabernes rolle i sagerne om overtrædelse af ophavsretten kan sammenlignes med postvæsnet. Og man beder jo ikke postvæsnet om at lukke alle breve op eller forbyder folk at sende breve bare fordi der måske er blevet planlagt en forbrydelse pr. brev. Med andre ord er det loven, som er forkert, når domstolene i sager som disse har mulighed for at blokere hjemmesider. siger Troels Møller.

Han fortæller desuden, at danske internetbrugere sagtens omgå den såkaldte DNS-blokering, som teleselskaberne bruger mod pirat-siden. De skal blot klikke ind på Piratgruppens hjemmeside, hvor der findes en guide til formålet.

Den 17. april 2009 blev de fire svenske mænd, som står bag Pirate Bay, dømt for at have medvirket til overtrædelse ophavsretten. De fire blev idømt en erstatning på 30 millioner svenske kroner, samt et års fængsel, ved retten i Stockholm.

Modsat hvad myndighederne og rettighedshaverne havde håber, så er siden fortsat og er stadig blandt verdens mest populære hjemmesider til fildeling og gratis download af film og musik.

En afgørelse i den danske sag om blokering af Pirate Bay vil blive offentliggjort torsdag den 27. maj.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce