Formanden for de danske nazister, Jonni Hansen, fik ikke lov at være længe på den sociale netværksside Facebook. Ifølge gratisavisen metroXpress blev både hans og andre aktive nazisters profil på siden slettet af Facebook, kort efter at den var oprettet.
Men selvom den politiske censur kan være problematisk, strider Facebook-administratorernes beslutning ikke mod lovgivningen, fastslår Niels Bertelsen, der er formand for Forbundet af it-professionelle, Prosa.
– Vores generelle holdning er, at ytringsfrihed er et vigtigt anliggende, som ikke bør kunne censureres. Og selvom jeg ikke bryder mig om nazister, så må jeg konstatere at de er der, og så længe vi har den ytringsfrihed, vi har, har de også en legitim ret til at kunne udtrykke sig, siger han til Modkraft.dk.
Men da Facebook et privat foretagende, som har retten til at udelukke dem, de ikke mener er interessante, opstår der ifølge Niels Bertelsen spændfelt.
– I Prosa organiserer vi jo heller ikke alt her i verden; vi siger også nej til fok, der gerne vil optages. På samme måde har Facebook ret til at sige, at de ikke vil have Jonni Hansen inde i deres gemakker.
Men er det ikke problematisk, at Facebook bestemmer, hvad der er legitim politik, religion osv.?
– Der er deres ret som privat organisation. Det kan man ikke fratage dem.
Facebook omtales ofte som en del af »det andet offentlige rum«…
– Ja, men det er det jo ikke. Det er en virksomhed, som forsøger at leve af at sælge nogle produkter til folk. Og der har de så defineret, hvad for nogle kategorier af produkter, de gerne vil sælge. Det har ikke så meget med ytringsfrihed at gøre, det handler mere om den markedsmekanisme, der nu engang fungerer.
Havde det til gengæld drejet sig om et et offentligt rum, som var udbudt af det offentlige, så kunne man ikke tillade sig at udelukke f.eks. nazister, fastslår Niels Bertelsen.
– Men ud fra en forretningsmæssig model, der siger, at »vi vil ikke slås i hartkorn med nazister, så derfor må de ikke få adgang« der er det fuldt ud legitimt.
Så hvis Facebook pludselig synes, at fagforeninger skal forbydes adgang?
– Så er det deres beslutning. Jeg kan være uenig i den, men det er deres ret, siger fagforeningsformanden.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96