Annonce

13. september 2011 - 18:31

Demonstration mod det repræsentative demokrati

Mens den etablerede venstrefløj i disse dage bruger alle kræfter at få indsat en socialdemokratisk-ledet regering, så mobiliserer aktivister fra det venstreradikale miljø til en manifestation rettet mod selve det repræsentative folkestyre.

Et bredt udsnit af den udenomsparlamentariske venstrefløj forventes at bakke op om »Demonstration for et Regeringsfrit Samfund«.

Den skal efter planen gå fra Sankt Hans torv på Nørrebro til Christiansborg Slotsplads på dagen for folketingsvalget – torsdag den 15. september.

– Udsigten til en rød regering gør det nødvendigt med en debat om begrænsningerne ved det parlamentariske system. Det er vigtigt, at huske på at der er en anden vej end det repræsentative demokrati, fortæller Michael fra arrangørgruppen til Modkraft.

Læs mere om »Demonstration for et Regeringsfrit Samfund« i Modkrafts kalender.

Tilbage til grundværdier

I grundlaget for demonstrationen, der også har parolen »kompromisløs klassekamp«, skriver arrangørerne:

»De giver os valget mellem blå klovn og rød klovn, men hvad er forskellen? Vi mener, at ingen af de klovne repræsenterer folket! (…) At blive regeret er ikke frihed. Regeringen repræsenterer ikke folket, men de tilbyder ingen andre muligheder end det almene flertalstyranni, der er så udbredt i den vestlige verden; et system, som tilgodeser de rige.«

JPEG - 44.2 kb
Kompromisløs klassekamp. Forberedelse til demonstration for et regeringsfrit samfund. Foto: Tommi Rønnqvist.

Retorikken minder om tidligere udtalelser fra Antiparlamentarisk 1. maj og en anonyme aktionsgruppe, som i weekenden satte klovnenæser på flere tusind valgplakater i hovedstaden.

Læs artiklen »»Hvad er pointen med folketingsvalget?«« hos Modkraft.

Læs artiklen »Venstreradikale splittet om 1. maj« hos Modkraft.

Torsdagens demonstration afspejler da også en tendens i det venstreradikale miljø, som i højere grad end tidligere retter skytset mod grundstrukturerne i samfundet frem for enkeltsager.

– Vi oplever, at der er mange som har et behov for at vende tilbage til nogle grundværdier om anti-kapitalisme og modstand mod parlamentarisme og racisme, siger Carsten fra demonstrationsgruppen.

Den udvikling udspringer blandt andet af de røde partiers højredrejning de seneste år.

– Lige nu er der økonomisk krise, krige og befolkningen er presset af nedskæringer. Her adskiller rød bloks løsninger sig ikke væsentligt fra de borgerliges. De vil fortsætte en forbudslinje, som er i direkte modstrid med vores idealer om frihed og selvbestemmelse, uddyber han.

Mere demokrati, tak

De venstreradikale kritikere af det repræsentative demokrati ønsker ikke at udstikke et bestemt politisk alternativ, men understreger, at de grundlæggende ønsker en udvidelse af de demokratiske rammer.

– Vi har ingen håndbog til hvordan fremtidens samfund skal se ud, men det handler om et mere direkte demokrati, hvor samfundet giver mulighed for større indflydelse og mere frihed til borgerne. Beslutningerne skal træffes lokalt af dem som er berørt af dem, siger Michael.

JPEG - 59 kb
Ingen regering. Frontbanneret er klar til demonstration mod det repræsentative demokrati på dagen for folketingsvalget. Foto: Tommi Rønnqvist.

Han fastholder, at demonstrationen ikke er en opfordring til at boykotte valget.

– Mange opfatter stemmeretten som en måde at ytre sig på. Derfor vil vi bare komme med en opfodring til at folk spørge sig selv om et valg hver fjerde år er tilstrækkelig, siger Michael.

Læs artiklen »Blå skærm« hos Kontradoxa.

Se også valgbox om venstrefløjens valg, kandidater, partier & humor

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce