Annonce

16. marts 2011 - 14:42

Hvad er en mand?

Der er tilsyneladende lidt uenighed om, hvad køn er. Om der er mere end to køn. Om det er ”socialt konstrueret” eller ”indlejret i vores biologi.” Og så videre.

(se kommentarerne i mine tidligere indlæg her og her)

Derfor vil jeg i dag stille min blog til rådighed for et eksperiment, der måske kan kaste en smule lys over diskussionen.

Jeg håber, at alle læsere har lyst til at svare på et spørgsmål. Jo flere, der svarer, jo bedre. Du kan skrive dit svar nede i kommentarfeltet, og det er okay at være anonym.

Spørgsmålet er…

HVAD ER EN MAND?

For at svaret skal være videnskabeligt og logisk holdbart, skal det leve op til tre krav (det er nogle krav man bruger, når man skal definere og afgrænse et fænomen her i verden, fx en bestemt planteart eller dyreart).

Du skal altså skrive ”noget om mænd” dvs. nogle kendetegn, noget karakteristisk eller lignende, og…

1. DET SKAL GÆLDE FOR ALLE MÆND

Dvs. hvis du siger noget, der kun gælder for nogle mænd, så tæller det ikke, for så kendetegner det jo ikke mænd som en samlet gruppe. Hvis du fx skriver: ”mænd arbejder med praktiske erhverv” så passer det jo på nogle mænd, men ikke på alle.

2. DET MÅ KUN GÆLDE FOR MÆND

Dvs. hvis du skriver noget, der også gælder for andet end mænd (fx ”mænd har øjne”) så tæller det ikke (for det har fugle og fisk fx også).

3. DET SKAL VÆRE POSITIVE KENDETEGN

Dvs. du skal skrive ting, som mænd ER – ikke ting som mænd IKKE ER. Fx nytter det ikke noget at sige, at mænd IKKE er en gasart. Det siger jo ikke noget om, hvad de SÅ er.

Hvis du synes, det med de 3 krav er indviklet, så bare glem dem og gå ned i kommentarfeltet og skriv det, du umiddelbart kommer til at tænke på, når du hører spørgsmålet: ”hvad er en mand?”


PS. Jeg kunne selvfølgelig også have spurgt ”hvad er en kvinde?” men så ville jeg have skrevet mig ind i en lang tradition af mennesker med mandlige kroppe, der prøver at definere ”kvinder” og fortælle dem, der oplever sig selv som kvinder, hvad de er, i stedet for at lade dem bestemme det selv. Og det havde jeg ikke lyst til.

Annonce