Annonce

16. juli 2014 - 20:17

Copenhagen Queer Festival er i fuld gang

Den årlige Copenhagen Queer Festival er tilbage efter en velfortjent pause sidste år. Der er proppet med glade mennesker, solen skinner, stemingen er høj, og lige om lidt er der queer punk i Bumzen. Som en af mine venner sagde til mig i går under MIX Copenhagens filmfremvisning i en meget fyldt gymnastisksal på Kapelvej: "Den her festival er 10 gange så fed, som jeg havde forventet. Og jeg troede, det ville blive mega fedt!"

Jeg har stillet 5 spørgsmål til en af arrangørerne...

Fortæl lidt om festivalen.

Festivalen startede i mandags og kører til og med søndag, hvor vi slutter af med T-Cafe på Warehouse 9. Oplæg, workshops og få andre arrangementer foregår på Kapelvej 44 i Støberiets lokaler dér. Kort sagt er queer festivalen en bred vifte af arrangementer af mange forskellige grupperinger af minoriteter. Listen er lang af mennesker, som deltager. Sammen kæmper vi imod diskrimination af minoriteter og imod den samfundsregerende hetero- og homonormativitet som er eksluderende for alt, hvad der ikke rammer inde for deres kategorisering af mennesker. Vi kæmper imod ekskluderende nomer, og prøver a skabe mere inklusion.

Hvad kan en festival som Copenhagen Queer Festival, som andre feministiske, queer eller TLGB-arrangementer og -grupper ikke kan?

Vores rum har i højere grad fokus på normkritik end kønsidentitet og seksuel orientering. På den måde skaber vi et rum, som er åbensindet, tilpassende og mangfoldigt i så bred grad som muligt. Ved at holde en festival har vi mulighed for at skabe en rød tråd mellem initiativerne rundt omkring i byen og det at tage og skabe et rum gennem længere tid kan virke empowering. 

Kan du nævne et par highlights fra årets program?

I går havde vi en sveddryppende, megahård og sej selvforsvarsworkshop med Frix, som viste, hvordan man kan forsvare sig selv hvis f.eks. en situation eskalerer, eller hvis man bliver overfaldet, som desværre stadigvæk er realiteten for mange queers i dag. Heldigvis holder Frix endnu en workshop lørdag formiddag så man kan stadig nå at være med! I tillæg til denne workshop kan jeg anbefalde Bash Back!'s verbale selvforsvarsworkshop. Personligt glæder jeg mig rigtig meget til at deltage i workshoppen 'Questioning Queer Normativity' som stille skarpt på queer miljøet og stiller spørgsmålstegn ved, hvorvidt og hvordan vi, som identificerer os som queer, er med til at bryde og skabe normativiter selv. Jeg syntes, det er vigtigt at være reflekterende over sig selv og tror helt sikkert, denne workshop kan sætte gang i nogle tanker, perspektiver og diskussioner.

Copenhagen Queer Festival holdt pause sidste år, men hvad er forskellen på festivalen i år i forhold til de andre år?

Dette år har vi valgt at strukturere festivalen anderledes end de forrige år. Vi har lagt rammerne for dette års festival på den måde, at vi har spurgt forskellige queer/feministiske grupper, om de havde lyst til at holde oplæg, diskussioner, workshops osv. i løbet af dagen. Den store forskel fra forrige år og til dette år er, at aftenprogrammet fuldstændigt er uddelt til andre københavnske queer/feministiske gruppper og i store træk bliver afholdt udenfor festivalens faste lokation på Kapelvej 44.

Vi lader de allerede eksisterende queer/feministiske grupper have ordet, da de er en stor del af de eksisterende københavnske queermiljøer. Copenhagen Queer Festival er der kun én gang om året, men året rundt kæmper flere forskellige grupper i København imod de normative, undertrykkende strukturer og kræfter, som eksisterer i vores eget samfund og skaber vores egne queer spaces.

Er det noget med, at der er en helt masse ting, man ikke må på festivalen? Og hvorfor må man egentlig ikke det?

De rammer, vi har sat for festivalen, er for at skabe et rum, der er så trygt som muligt. Det kan godt være, at vi begrænser nogen, men vi søger heller ikke at ramme alle. For eksempel er Hr. og Fr. Hakkebøf ikke velkommen, da de allerede har et rum ude i det eksisterende samfund (som ikke inkluderer os) og støtter og fostrer normen.

Så hvis du ikke er en hakkebøf, så kom og få en på opleveren. Festivalen varer hele ugen, og du kan finde programmet på hjemmesiden. Følg også med på facebook-eventet.

Annonce