Annonce

15. juli 2014 - 9:55

Israel accepterer Egyptisk forslag om våbenhvile, Hamas afslår. Hvorfor?

I morges mødtes medlemmer af den israelske regering for at diskutere det forslag om en våbenhvile mellem Israel og Hamas, som Egypten har foreslået. Israel valgte at acceptere forslaget, mens Hamasledelsen i Gaza valgte af afslå våbenhvilen. I løbet af den sidste uges eskalering af konflikten mellem Israel og Gaza har knapt 180 palæstinensere i Gaza mistet livet og over 1000 er sårede, mens Israel ikke har lidt nogen tab. I lyset af dette kan det være svært at forstå Hamas’ motivation til at afslå, men lad os tage et kig på, hvad parterne forpligter sig til i foreslaget:


a. Israel shall cease all hostilities against the Gaza Strip via land, sea, and air, and shall commit to refrain from conducting any ground raids against Gaza and targeting civilians.

b. All Palestinian factions in Gaza shall cease all hostilities from the Gaza Strip against Israel via land, sea, air, and underground, and shall commit to refrain from firing all types of rockets, and from attacks on the borders or targeting civilians.

c. Crossings shall be opened and the passage of persons and goods through border crossings shall be facilitated once the security situation becomes stable on the ground.

d. Other issues, including security issues shall be discussed with the two sides.

(Hele aftalen kan læses her: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.605165 )

Situationen efter, at en sådan aftale blev vedtaget, ville blot være, at vi igen har en situation, hvor den eneste, der udøver vold er Israel.

Som de fleste andre, tager jeg afstand fra bomber kastet mod civile, om de er fra Gaza eller fra Israel, og om de rammer i Gaza eller i Israel. Bomberne er Gazas eneste våben og det er et grimt og afskyeligt våben. Bomber er dog langtfra Israels eneste våben mod Gazas befolkning.

Volden, som Israel dagligt udøver mod Gazas befolkning, når de ikke bomber Gaza, består af en blokade på alt fra mad til byggematerialer. Israels nedrivninger af huse i et langt bælte langs muren om Gaza er vold mod den palæstinensiske befolkning. Den ”no go zone” langs muren, hvor man bliver skudt, hvis man går derind, som inddrager palæstinenseres marker og steder hvor der engang var boliger, er vold mod den palæstinensiske befolkning. Kontrollen af det palæstinensiske luftrum og blokaden af det havet omkring Gaza, der fratager Gazas befolkning mulighed for at fiske, er vold mod Gazas befolkning.

Udfaldet af en sådan våbenhvile ville være en tilbagevenden til en situation, hvor Gazas befolkning er passiv, mens de langsomt men sikker bliver kvalt af den israelske besættelse.

Udover det, er det værd at tilføje, at den videre tekst i det Egyptiske forslag er næsten identisk med forslaget, der blev foreslået efter urolighederne i 2012. Forslaget lægger op til videre forhandlinger om sikkerhedsmæssige hensyn. Det blev der ikke fulgt op på i 2012, og der er ingen grund til at tro, at situationen skulle være anderledes i dag.

Annonce