Annonce

12. august 2014 - 13:17

Folkemordet bliver muligt når vi glemmer at vi alle er mennesker.

Tale afholdt på vegne af Jøder mod Folkemord ved demonstrationen "Fred og lige rettigheder - hæv blokaden - stop besættelsen" arrangeret af Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening. Tak til alle der var mødt op, til alle talerne og til de fantastiske musiske indslag.


To dage efter, at jeg landede i Tel Aviv i sommers, blev tre israelske bosætterdrenge kidnappet. Straks efter blev hele den palæstinensiske befolkning udråbt til at være fjenden og den israelske regering påbegyndte den kollektive afstraffelse af palæstinenserne. Fra starten burde verden have sagt fra – kollektiv afstraffelse er en krigsforbrydelse og vi har alle et ansvar for at krigsforbrydelser forhindres!

Efter at de tre israelske drenge blev fundet dræbt gik den israelske folkestemning amok. Jeg var i Jerusalem, da israelere gik gennem gaderne og råbte ”folket kræver hævn” og ”død over araberne”. Jeg så med mine egne øjne, hvordan en menneskemængde på nogle hundrede mennesker i Jerusalem tævede palæstinensere på gaden når de så dem. I modsætning til dem kræver vi at ikke flere dræbes – vi kræver fred! Vi kræver ikke hævn – til gengæld kræver vi retfærdighed. Og vi anerkender at forudsætningen for en retfærdig fred er lige rettigheder og en ende på besættelsen og blokaden.

I Palæstina mærkede jeg frygten hos palæstinenserne. Frygten for et militær, der havde fået ordre til at ransage og ødelægge folks hjem, arrestere i blinde og indespærre hele byer under udgangsforbud. Men værre end det var frygten i palæstinensiske forældres øjne i de landsbyer hvor børn var blevet forsøgt kidnappet af israelske bosættere.

Verden er blevet blind for når Palæstinensiske børn dør. I 13 år er et palæstinensisk barn blevet dræbt af Israel hver tredje dag. Palæstinensiske børn, der dør nævnes ikke længere ved navn, men er blevet reduceret til tal i en statistik.

For altid vil jeg huske Muhammad Abu Khdir, den 16-årige dreng, der blev kidnappet, tvunget til at drikke benzin og efterfølgende brændt levende. Jeg var med til hans begravelse og sammen med tusindvis af palæstinensere sørgede jeg over hans død.

Nyhederne nævnte Muhammad ved navn. Denne 16-årige dreng var ikke bare endnu en dræbt palæstinenser, men blev symbolet på Israels foragt for palæstinensiske menneskeliv. Da jeg så den brændte barnekrop blive båret gennem folkemængden til begravelsen vidste jeg, at enten måtte det stoppe nu eller også ville brutaliteten nå nye højder.

Det der samler os i Jøder mod Folkemord er den jødiske historie, mindet om racismen i Europa hvis forfærdelige resultatvar holocaust, folkemordet. Alt for længe har mindet om holocaust været taget som gidsel af zionisterne, men lærdommen fra holocaust må ikke være, at vi lukker øjnene for andres lidelser, lærdommen fra holocaust må ikke være, at nogens liv er mere værd end andres, lærdommen fra holocaust må være at forbrydelser mod menneskeheden bliver mulige, når vi glemmer at vi alle er mennesker.

Alle liv tæller og hver dag i Gaza kommer der flere som Muhammad Abu Khdir, børn der dør i ilden fra israelsk artilleri eller bliver mast under det der måske engang var deres hjem. Over 470 børn har mistet livet i Gaza og mere end 2000 børn er blevet sårede. I modsætning til Muhammad Abu Khdir, kender jeg ikke deres navne, og jeg skammer mig. Jeg skammer mig over at mit folks historie bliver brugt som undskyldning for massakren på Gaza, jeg skammer mig over at leve i en verden, der ser til mens et folk udryddes og jeg skammer mig over, når den danske udenrigsminister kalder Danmark for venner af Israel.

At stå her og se at så mange er mødt op i solidaritet med befolkningen i Palæstina giver mig håb. Overalt i verden går folk på gaden på tværs af etniske, religiøse og politiske skel og siger fra overfor den israelske brutalitet og kræver retfærdighed og fred, og det giver mig håb.

Vi siger fra overfor Israel, men ord er ikke nok! Det kræver handling og kampen må fortsætte når vi går hjem herfra. Vores våben er solidaritet med palæstinenserne og boykot, deinvesteringer og sanktioner mod Israel! Hvis vi står sammen så kan vi vinde!

Tusind tak for ordet og fortsat god kamp!

Annonce