Annonce

8. august 2016 - 22:23

Tid til en alvorlig snak om Kroatien

EU-landet Kroatien er på vej ned ad en ekstrem og nationalistisk glidebane. For få dage siden afsløredes en statue af en dømt morder og terrorist i landsbyen Drage ved Adriaterhavet. Statuen forestiller Miro Baresic. Han blev i 1971 idømt livsvarigt fængsel i Sverige for et terrorangreb på den jugoslaviske ambassade i Stockholm og for mord på ambassadøren.

Kroatiske nazi-aktivister kaprede så et SAS-fly og tog 86 passagerer som gidsler i Malmø lufthavn, for at tvinge den svenske regering til at slippe Baresic fri. Det lykkedes, og gruppen fik oven i købet frit lejde til Francos Spanien.

Miro Baresic: Morder, fascistisk ikon - og nu statue. Foto: @Fugoslavia/Twitter

Episoden med statuen ville være bizar, men ligegyldig, hvis ikke flere kroatiske ministre havde deltaget i indvielsen og udtrykt beundring for Baresic.

Mange danske turister kender Kroatien som et gæstfrit ferieparadis. Gennem tredive år har jeg jævnligt besøgt landet, og under borgerkrigen i 1990erne var jeg nødhjælpsarbejder. Som andre venner af Kroatien ser jeg nu med stigende ubehag på udviklingen.

På tv ser vi fodboldfans og landsholdspilleres åbenlyse nazihilsner, senest ved EM. Værst er, at ekstreme kræfter i Kroatiens politiske top også vender ryggen til demokratiske europæiske værdier og rækker ud efter arven fra ”Ustasja”, et uhyrligt naziregime, indsat af Hitler i 1941.

Under Balkankrigene for tyve år siden søgte serbisk propaganda at stemple Kroatien under den ultrahøjreorienterede Tudjman som direkte arvtager fra nazitiden. Det var stærkt overdrevet og skulle først og fremmest tjene til at legitimere Serbiens egne krigsforbrydelser mod kroater. Men i dag risikerer virkeligheden at overhale løgnen.

Kroatien blev medlem af EU i 2013, og den forudgående proces indebar en positiv udvikling for menneskerettigheder. Kroatiens regering begyndte at samarbejde med den Internationale Krigsforbryderdomstol i Haag og udleverede militærfolk mistænkt for grusomheder. Det serbiske mindretal fik rettigheder. Men efter Kroatien blev en del af Unionen, går det den modsatte vej. Efter en ny regering trådte til i januar i år, går det endda rigtigt stærkt. Fx har regeringsmedlemmers begejstring for ”Ustasja” gjort, at Kroatiens jødiske trossamfund nu afslår at deltage i officielle markeringer af holocaust sammen med regeringen.

 Ultranationalisternes voksende magt har indadtil medført korruption, politisk kaos og angreb på frie medier. Udadtil spiller de en destruktiv rolle ved at spænde ben for tættere forhold mellem EU og nabolandende Serbien og Bosnien-Hercegovina. På sigt kan de blive en trussel mod en stabil og fredelig fremtid for hele det sydøstlige Europa.

Annonce