Annonce

14. december 2015 - 10:59

Vi lever i mørke tider

På julekort ønsker man normalt hinanden en hyggelig jul og et godt nytår. Men desværre lever vi i mørke tider, hvor fremtiden for mange mennesker ikke ser lovende ud.

Mange steder i verden er der krig og terror, og vi oplever en flygtningetragedie, som vi ikke har kendt siden anden verdenskrig.

Nogle EU-lande opfører sig forfærdelig. Ungarn vil holde flygtninge væk fra landet og har brugt tåregas og vandkanoner mod værgeløse kvinder og børn på flugt fra krig og terror. Lande som Ungarn lever ikke op til de værdier, som man påstår, EU repræsenterer: nemlig de demokratiske normer og FN's universelle menneskeretskonvention, som også Danmark har underskrevet.

Men EU magter ikke at finde fælles fodslag til at hjælpe flygtninge i nød. Mange EU-lande nægter simpelthen at åbne deres grænser for de stakkels flygtninge.

Også Danmark gør alt for at stramme betingelserne for at få asyl i landet. Sidste frygtelige stramning, som også Socialdemokraterne har stemt for, er, at familiesammenføring først kan komme på tale efter tre år.

Det er en umenneskelig beslutning. Det har allerede ført til, at også kvinder med børn tager på den farefulde flugttur til Grækenland for ikke at blive alene tilbage med børnene i det krigshærgede Syrien.

Men der er også mange andre krigszoner i verden, som USA og EU lukker øjnene for.

Den værste er Israel/Palæstina-konflikten. I de sidste 50 år har palæstinenserme levet under besættelse uden udsigt til en løsning.

I Gaza opretholder Israel en blokade, og landet ligger efter mange grusomme krige i ruiner og har ingen chance at genopbygge det, så længe blokaden består.

Imens har også 500 000 bosættere indtaget palæstinensisk jord og gør livet utåleligt for den palæstinensiske befolkning.

For at overleve må palæstinenserne arbejde for bosætterne under usle betingelser. Specielt i Østjerusalem er livsbetingelserne for palæstinenserne ulidelige. Mange er blevet trunget at forlade deres huse, og på Tempelbjerget er de heller ikke i sikkerhed. Unge palæstinenser, som ingen våben har, benytter i fortvivlelse knive mod israelere.

Det er høje tid at verdenssamfundet tvinger Israel til en fredsløsning. Israel må forlade palæstinensisk territorium, og alle politiske fanger i israelske fængsler må frigives.

Sker det ikke, vil palæstinenserne en dag gå amok.

Den palæstinensiske stat må oprettes side ved side med den israelske stat. Det vil være godt for hele Mellemøsten.

Men desværre er det en illusion, sålænge USA holder hånden over Israel uanset, hvor mange krigsforbrydelser Israel begår i Gaza.

Israel/Palæstina-konflikten er ikke den eneste anstødssten i verden. I Egypten er der opstået et militærdiktatur, som den vestlige verden arbejder sammen med.

I Tyrkiet har Erdogan magten, fører krig mod kurderne, skaber utålige forhold for alle demokratiske kræfter og fængsler journalister, når de kritiserer Erdogans regering. Landet er medlem af NATO og ansøgerland til EU.

Stephane Hessel, den berømte franske modstandsmand, opfordrede kort før sin død verdens ungdom til at gøre oprør mod ligegyldigheden.

Det kan man kun tilslutte sig for året 2016, hvis vi vil have en bedre verden.

Annonce