Annonce

13. januar 2017 - 14:46

Er Danmark fri for korruption, når kongehuset og den økonomiske overklasse rykker tættere sammen?

»Den økonomiske overklasse rykker tættere på kongehuset,« skriver avisen Information og bringer et rystende bevismateriale om det.

Bladet fremhæver, at mange af de mest velbeslåede erhvervsfolk er meget gavmilde med donationer, gaver og tjenester til kongehuset, som til gengæld leverer social kapital i form af invitationer, ordener og udnævnelser til kammerherre eller hofjægermester med flotte uniformer.

Det er dronningen, der enevældigt bestemmer, hvem der skal udnævnes til kammerherre blandt omkring 100 herrer, og titler gives til besiddere af større landejendomme eller højere embedsmænd.

Danfoss-arving og nuværende bestyrelsesformand Mads Clausen var en af dem i året 2010.

Samme år fik Dong-formanden kammerherre-uniformen.

I 2012 blev det Legofamiliens overhoved.

Men der er et påfaldende sammenfald mellem retten retten til at bære rød uniform og kammerherrenes generøsitet over for kongehuset. Legofamilien stiller for eksempel beredvilligt skihytter og privatfly til rådighed for den kongelige familie. Dong-formand Frits Schur har blandt andet leveret vin til kronprinsparrets bryllup.

Den anden genvej kan være jagt. Prinsgemal Henrik er en hyppig jagtgæst hos kammerherre Uhrenholt.

Information fremhæver, at jagtområder er en af de sikre veje at være indbudt som gæst i kongehuset.

Historisk set er det ikke noget nyt i, at man købte sig til magt, ære og indflydelse ved at give kongen gaver. Men man må spørge, om man i 2017 kan tillade sig, at kongehuset og den økonomiske
overklasse rykker tættere sammen, mens man fra politisk side forsikrer omverdenen om, at Danmark er fri for korruption og værner om demokrati og ligestilling.

Annonce