Annonce

30. maj 2015 - 23:29

Rigtige håndværkere er mere værd end en pizza

Jeg møder mange erhvervsskoleelever som er bekymret for deres fremtid. Blandt andet da jeg i denne uge var til debat på Erhvervsskolen Nordsjælland

Mit budskab til eleverne var: Rigtige håndværkere er mere værd end en pizza!

Det arbejdsmarked de uddanner sig til er presset af social dumping. Der går håndværkere rundt hos arbejdsgiver, som giver mindre i timen end en pizza på den lokale. Alle der arbejder på danske arbejdspladser skal arbejde til danske løn- og arbejdsvilkår.

Jeg gav dem svar på hvad jeg vil gøre mod social dumping:

  • Arbejdsklausuler. Når offentlige myndigheder – stat, kommuner og regioner - udbyder arbejde til private firmaer skal det ske til danske løn- og arbejdsvilkår. Jeg vil have arbejdsklausuler, med krav om at overenskomsten overholdes.
  • Kædeansvar. Vi skal indføre kæde- ansvar, så hovedentreprenøren er ansvarlige for deres underleverandører. Dermed er de ansvarlige for, at alle ansatte får ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Så undgår vi de lidt for hurtige aftaler der dumper lønnen.
  • Styrket kontrol. Krav er ikke nok – vi skal også kontrollere, at de overholdes. På alle offentlige byggerier skal vi installere en skurvogn på pladsen som er samlingspunkt for en fælles kontrolindsats mellem fagbevægelsen, arbejdstilsynet, politiet og skat. Det skal være symbolet på ordnede forhold og tilskønne til at oftere tilsyn og bedre kontrol.

Vores samfund afhænger af danske løn- og arbejdsvilkår på danske arbejdspladser. Det betaler for vores skoler, vores hospitaler og vores plejehjem. Vi skal som samfund stå sammen og sige fra overfor pres på lønninger og dårlige arbejdsvilkår. Kampen for godt arbejde er en kamp for, at vores fælles velfærdssamfund kan overleve.

Kampen mod social dumping kræver et stærkt SF.

 

Red. note: Se også linkbox på Modkraft Biblioteket om Valget 2015 - og venstrefløjen.

Annonce