Annonce

9. oktober 2015 - 15:24

"Global day of action" mod TTIP, fordi kampen for demokrati er vigtig

Fra i morgen lørdag d. 10. oktober og en uge frem indkalder græsrodsinitiativet "STOP-TTIP" mf. til globale aktionsdage, og der er alt mulig grund til at støtte op. I alt er der planlagt 138 forskellige aktioner, lige fra København, til New York og tilbage til Bruxelles.

Fortalerne for en frihandelsaftale mellem EU og USA forsøger at sælge TTIP med løfter om øget vækst og nye jobs - men denne, i øvrigt tvivlsomme vækst, skal skabes af øget deregulering. her har vi så problemet for en sådan sammenhæng er yderst svær at påvise, og sammenhængen er i værste fald den stik modsatte.

Siden forhandlingerne om TTIP begyndte i 2013, har kritikken rette sig særligt imod ISDS mekanismen. ISDS mekanismerne gør det muligt for virksomheder at sagsøge stater, som virksomheder mener, har forringet deres muligheder for profit.

I forrige uge forsøgte kommissionen så at komme denne del kritikken i møde. Det skete ved forslag om at oprette en permanent og overstatslig ISDS-domstol. Domstolens eneste opgave vil være at give multinationale virksomheder muligheden for, at sagsøge selvstændige stater for tabt profit.

EU-Kommissionen kunne ikke have ramt mere forbi skiven om så den prøvede.

Den store offentlige kritik af ISDS handler ikke om, at vi den, almindelige befolkning, vil have en 'bedre' variant af ISDS. Vi vil slet ikke have ISDS - hverken i den ene eller anden variant.

Netop derfor er kampen imod TTIP fortsat så vigtig, det er nemlig også kampen for demokratisk indflydelse på handel og økonomi. og derfor opfordre jeg alle til at støtte op om de globale aktionsdage i mod TTIP.

Annonce