Annonce

28. april 2014 - 11:50

EL 25 år - tak til grundlæggerne!

I dag er det 25 år siden at Enhedslisten vedtog sit første politiske minimumsgrundlag, og gjorde klar til at stille op til valg.

For os i den ”yngre” generation i partiet er der grund til en meget stor taknemmelighed overfor de mennesker, som grundlagde Enhedslisten.

I en situation hvor den antikapitalistiske venstrefløj i mange lande nærmest forsvandt, og hvor rigtig mange havde travlt med at løbe fra det de havde troet på, var der en lille gruppe mennesker, der stod fast, og nægtede at købe fortællingen om, at kapitalismen og den nye verdensorden var historiens afslutning.  

Det lykkedes dem, at få bilagt gamle stridigheder og skabe et nyt rødt og grønt parti på et klart socialistisk og antikapitalistisk grundlag . Og det lykkedes i løbet af en årrække at opnå repræsentation i folketinget og konsolidere tilslutningen på den rigtige side af spærregrænsen. Mod alle kloge-hovedernes forudsigelser.

Der har været meget fokus på Enhedslistens succes over de seneste fem år. Med fremgang i medlemmer, vælgere og indflydelse. Men vi skal ikke glemme at forudsætningen for denne udvikling, var det stædige forarbejde som ”første generation” lagde i den tids stærke ideologiske modvind. Uden denne indsats havde vi aldrig kunnet tage de skridt, der over de seneste år i meningsmålingerne har gjort Enhedslisten til det næststørste parti i den såkaldte røde blok.

 

Nogle kommentatorer mener, at Enhedslisten er blevet det nye SF. Sikke noget vrøvl. Enhedslisten er Enhedslisten. Vi er blevet rummeligere, vi er blevet flere, og måske også lidt mere nuancerede. Men grundholdningerne til samfundets modsætninger, den entydige solidaritet med den samfundsklasse, som ikke får noget foræret (den vi kalder arbejderklassen), og det samfundsforandrende projekt er præcis det samme i dag som det var da Enhedslisten blev grundlagt.

Enhedslisten er nået langt på de 25 år. Netop fordi det er lykkedes at udvikle og modernisere partiet – samtidig med at den politiske kerne, grundholdninger og demokratiske organisationskultur er fastholdt.

Der er stadig lang vej til at Enhedslisten bliver i stand til at øve den afgørende indflydelse på samfundsudviklingen, som ethvert parti ønsker. Og modvind vil vi nok opleve igen. Men vi har sgu´ lov at være stolte over de første 25 år - og det gælder ikke mindst den seje flok der stod fast, da det gjaldt.

Tak for det, kammerater!

Annonce