Annonce

9. juni 2016 - 13:08

Kampfly og ansvarlig økonomi.

For lidt tid siden skrev jeg et indlæg om finanseringen af kampflyene, det nåede ikke at blive bragt inden aftalen blev lavet, men  pointen holder.

Edit. Her er aftalen i øvrigt og man fastholder den manglende finansering.

 

____

Jeg skrev for nyligt en længere opsang til Enhedslisten og Alternativet på grund af deres totale afvisning af den sikkerhedspolitiske virkelighed til fordel for national hyperpopulisme. Den kritik står jeg ved, men efter regeringens præsentation af deres valg af flytype, samt deres plan for finansieringen af flyene, så har behovet for endnu en opsang meldt sig. 

Ikke på grund af valget af flytype; det kunne der sikkert menes meget om, men det er jeg simpelthen ikke kompetent til at udtale mig om. Nej, regeringen fortjener en voldsom kindhest for deres valg af finansiering og deres totale holden danskerne for nar.

 For i stedet for at turde sige ærligt, at der er tale om en investering og at den slags koster penge (og kampfly koster mange penge), så gentager regeringen en øvelse, som alle skatteborgere kender til hudløshed fra de sidste mange års offentlige skandaler. De melder ud, at en (stor) given udgift bliver lavere end den i virkeligheden gør, og de påstår, at det sagtens kan holdes inden for eksisterende budget uden, at det påvirker driften. 

Det er ikke en ny øvelse, vi har set den tusind gange før, i SKAT, i Arbejdstilsynet og listen forsætter. Resultatet er nærmest altid det samme: Man siger at der kan ”effektiviseres” for meget store dele af budgettet uden at det går ud over driften, og et par år senere er alt kaos. Det er desværre efterhånden blevet en helt normal, og ganske tosset finanseringsmetode for diverse regeringer. For den samlede udgift bliver altid større, altid mere massiv og konsekvenserne altid værre end selv det mest pessimistiske estimat. 

Nu har man så valgt en løsning, hvor knap 5 mia. skal findes ved ”effektiviseringer” i Forsvaret og Forsvarsministeriet, ca. 2,5 mia. findes ved at gå budgetter igennem med en ”tættekam” og som der står i pressematerialet på Forsvarsministeriets hjemmeside:

 Det er regeringens ambition, at der kan effektiviseres på en måde, så der ikke reduceres i Forsvarets øvrige operative kapaciteter”

Undskyld mig, men hvor dumme tror de, vi er? Naturligvis kommer det til at medføre reducering i Forsvarets øvrigt operative kapaciteter. Der er ingen offentlige myndigheder, der lige har 5 mia i skuffen - det har effektiviseringskrav igennem årtier sørget for. Og Forsvaret er specielt på den måde, for det er ikke mere end 4 år siden (i 2012), at McKinsey var det hele igennem med en ”tættekam”. Ideen om at først bruge millioner på et eksternt konsulentbureau og derefter åbenbart mener, at de har ”overset” 5 mia. ville kalde på smilet, hvis det ikke var så alvorligt. For man kan mene meget om McKinsey, men de er ret gode til at skære ind til benet i den offentlige sektor.

Danske soldater deltager i dag i krige og konflikter verdenen over. Det kan man mene om, hvad man vil, men så længe vores folketing insistere på at sende danske statsborgere i kamp, så skylder de også at sørge for, at de har en fornuftig organisatorisk struktur at gøre det i. At spare på det niveau i forsvaret er direkte kontraproduktivt for det formål. Jeg tror at alle, der har berøring med forsvaret ved, hvor pressede de er på økonomi. Måske man kunne finde et par hundrede millioner (ved at skære), men ideen om at man kan fjerne for 5 mia. overforbrug er fri fantasi. 

Mon ikke det går som det plejer: Projektet går over budget og folketinget bliver nødt til at finde flere penge. Det har, henset til historien, formodningen med sig.

Men det kunne vel da være fint nok, tænker den opmærksomme læser, for hvis du gerne vil have øget finansiering og den kommer, blot med et par års forsinkelse, ja så er det vel fint nok?

Nej, så nemt går det desværre ikke. Al erfaring viser, at de penge, der bliver fundet i den slags skandaler, kun er en lille del af de penge, man burde have fundet. Det ender som regel således, at hvis man burde have tilføjet en mia. oprindeligt, så ender det med, at folketinget kun finder 200 mio. i runde 2 og resten tages ved, at man suger kraften ud af resten af myndigheden.

I naturen har man et begreb for den slags situationer. Man snakker om en ”gøgeunge” og det er desværre, hvad jeg frygter, at kampflyene vil blive for Forsvaret. Hvis man underfinansierer flyene fra starten af, og så når regningen kommer kun betaler 50 % med nye penge, ja så ender det med, at resten af Forsvaret bliver udsultet og skåret markant, fordi gøgeungen vil spise de andres muligheder for at eksistere som værn. Vi risikere med andre ord at stå tilbage med 27 flotte fly og et ikke-eksisterende forsvar som konsekvens.

Det vil være en katastrofe - både af åbenlyse forsvarspolitiske årssager, men også fordi det vil være dyrt og ubrugeligt. Vi vil få et forsvar, der stadigvæk koster en formue og måske på papiret har en evne til forsvar, men i virkelighedens verden ikke kan bruges til noget. Vi vil få et papirtiger forsvar og det vil sgu nærmest være værre end at have et forsvar uden et luftvåben. Selvom det er en tæt konkurrence om hvilken af scenarierne, der er dummest og mest deprimerende.

Så derfor kære politikere,

Hav nu kuglerne til at turde fortælle befolkningen at ting koster penge, at der er en pris på frihed, en pris på selvforsvar og at man ikke kan spare 5 mia. noget sted i den offentlige sektor, uden at det har seriøse konsekvenser. Derfor må man enten prioritere flere penge eller købe færre fly. Det er ret banalt.

Tal nu til kongen i befolkningen og ikke til stodderen. Tænk nu som statsmænd med Danmarks bedste for øje og ikke bare som politikere med fokus alene på næste folketingsvalg.

Annonce