Annonce

13. marts 2016 - 13:17

Er nattelivet på Nørrebro ved at komme ud af kontrol?

Er der grund til at regulering? Et bevillingsnævnsmedlem beder om hjælp!

Da jeg voksede op på Indre Nørrebro, var Blågårdsgade en spøgelsesgade om aftenen. I mange år var Floras og Apoteket, de eneste barer i gaden. Så kom Props og Århus-enden af Blågårdsgade var født. I dag er Blågårdsgade en af Københavns mest livlige gader. Fra tidlig morgen til sen nat er der gang i den og i weekenden har området efterhånden udviklet sig til en reel konkurrent til Indre By.

Det er fantastisk og de mange mennesker til trods, så er antallet af politiforretninger stadigvæk lavt. Blåggårdsgade og området omkring er et trygt sted at gå i byen, især hvis vi sammenligner med Indre By, og de seneste par år har vi set en udvidelse af området. Ravnsborggade er kommet med og har nu 9 alkoholbevillinger (2015), ligesom Sortedamsdosseringen med 3 store nye restauranter er blevet hip. Louises, Kassen og Understellet binder gaderne sammen og i weekenderne er fundamentet for et fælles festområde ved at være skabt.

Desværre har medaljen en bagside. Alene i Blågårdsgade bor der 1017 mennesker, mens i de gader i Indre By, hvor vi i Bevillingsnævnet har varslet et stop for 05-bevillinger, på grund af at området var ved at udvikle sig i en uheldig retning, bor der blot 1273 mennesker (2015). Meget af boligmassen er socialt boligbyggeri og helt generelt er begge gader kendetegnet ved, at der bor mange familier med helt regulære jobs. Det har de seneste par år givet mig anledning til at overveje om udviklingen var hensigtsmæssig, og da den første natbevilling til hele ugen blev godkendt, var jeg meget kritisk. Ikke mindst fordi Bevillingsnævnet er underlagt et ligebehandlingsprincip, der betyder at hvis en bar har fået natbevilling, har nabobaren som udgangspunkt også ret til samme bevilling, hvis den søger. 

Det er en farlig udvikling. Visse dele af Indre By er i gang med at miste sit dagsliv. Nattelivet har taget så meget overhånd, at gaderne reelt nærmer sig at have karakter af spøgelsesgader i dagtimerne. Når sådan en udvikling begynder at slå igennem i en bydel med så mange indbyggere som Indre Nørrebro, er der grund til bekymring.

Så spørgsmålet for mig er i virkeligheden, hvor omfattende et natteliv i hverdagene vi ønsker på Nørrebro? I Bevillingsnævnet tager vi stilling fra sag til sag, så vi kan ikke, uden politisk godkendelse, opfinde nye politiske hensyn eller ny praksis. Derfor mente jeg i flere år, at vi burde spørge Kultur- og Fritidsudvalget om hvad de syntes - altså om de havde nogle visioner for udviklingen af Indre Nørrebro.

Og på novembermødet skete der noget spændende i Bevillingsudvalget. Pludseligt var der flertal for at spørge Kultur- og Fritidsudvalget, om de var tilfredse med udviklingen, eller om vi skulle være på forkant med udviklingen. Som det er nu, har alternativet været at tage meget dramatiske skridt om 2-3 år, når området først var gået amok. Kultur- og Fritidsudvalget var enige i, at det gav mening at overveje regulering af hverdagene. Det betyder at vi på næste møde skal tage stilling til, om vi skal udsende et varsel for en regulering af natbevillinger i Blågårdsgade, Ravnsborggade, Fælledvej og Nørrebrogade fra 1-27.

Der er 2 modeller på bordet lige nu.

* Et stop for nye nattilladelser (efter kl. 24) i ovennævnte gader, fra søndag til torsdag (hverdage)

* Et stop for nye tilladelser efter kl.02 i ovennævnte gader, fra søndag til torsdag (hverdage)

Og det er her jeg har brug for hjælp! Jeg er i tvivl om vi skal starte med den hårde model, eller om det er tilstrækkeligt, at barerne lukker kl.02 på hverdage? Modkraft har en overrepræsentation af beboere og brugere af Nørrebros natteliv, så jeg tænker at det her er det rigtige sted at hente input.

Hvad siger i?

Link til Kultur- og Fritidsudvalget beslutning Link til redegørelse om natteliv i Indre By (1) (2) Link til redegørelse om nattelivet på Indre Nørrebro.

 

Annonce