Annonce

21. april 2016 - 10:47

Tillidsreform til arbejdsløse

I SF er vi helt pjattede med tillidsreformer. Mindre kontrol og mere tillid til de ansatte– det er næsten et slogan. En hver kommune med en stærk SF afdeling har gennemført tillidsreformer. Så sent som i denne uge har SF fremlagt et forslag om at fjerne hver 10. regel i det offentlige, i tillidens navn.

Men der er også behov for en anden slags tillidsreform! En tillidsreform for arbejdsløse.


Særligt i dagpenge- og kontanthjælpssystemet har staten frataget det enkelte menneske friheden. Ideen om ret og pligt har i dag fået en ny perverteret betydning. Tidligere havde man rettigheder, derfor udførte man sine pligter. I dag er det blevet til, at arbejdsløse først har optjent rettigheder, når de har gjort deres pligt.
Jeg vil et andet system. Jeg vil en tillidsreform til arbejdsløse, særligt de fattigste arbejdsløse - kontanthjælpsmodtagere. Rettighederne skal tilbage til borgerne. Vi skal have et socialt system, hvor rettigheder kommer før pligter.

Ingen rettigheder
Livet som arbejdsløs i Danmark er præget af kontrol og ufrihed. Det er et system, hvor du starter uden rettigheder og måske er heldig nok, til at blive tildelt nogen. Er du i tvivl kan du tjekke avisen.dk eller eb.dk, der dagligt fortæller om syge mennesker, der tvinges i arbejde. 33 arbejdsløse døde i arbejdsprøvning sidste år. Du kan spørge din arbejdsløse ven eller tidligere kollega, hvordan de føler, når de får et brev fra kommunen, der truer med at tage deres kontanthjælp, fordi de ikke har meldt sig raske – selvom de aldrig har meldt sig syge. Hvordan det føles aldrig at kende sin indtægt, fordi kommunen kan lade være med at udbetale kontanthjælpen fra den ene dag til den anden, fordi de ikke mener, du lever op til de krav de har stillet. Du kan spørge enhver arbejdsløs hvordan det er at møde op til afklaringssamtale på jobcenteret og få at vide, at man er blevet afklaret. Ja, du læste rigtigt ”blevet afklaret” til et nyttejob – ikke spurgt, ikke vejledt, ikke hjulpet. Bare tvunget i nyttejob, fordi det var den løsning kommunen valgte at afklare dig til.!
Livet hvor du aldrig ved om pengene går ind næste måned, fordi du ikke ved, om du har levet op til de utallige regler og krav, der stilles til dig. Det er livet som arbejdsløs. Det er et liv i mistillid. Det er et liv hvor pligten snarere er at dokumentere hvor svært du har det, på bekostning af retten til at blive hjulpet.

Et nyt jobcenter
Vi har i den grad brug for en tillidsreform, hvor ressourcerne bruges på at hjælpe mennesker, i stedet for at presse dem med pligter, der ikke hjælper dem. Tænk, hvis man gik ind på jobcenteret og blev mødt med:
"Velkommen til jobcenteret, vi ved at det er svært at blive arbejdsløs. Vi vil gerne hjælpe dig med at finde et job, men indtil du finder et, har vi en række tilbud. Her er en pjece med en række muligheder fx gratis psykologhjælp, opkvalificerings kurser, selvhjulpen jobsøgning, frivilligt arbejde og meget mere. Du får din kontanthjælp, men vi forventer, at du vælger én af de mange tilbud vi har til dig, ind til du finder et job. Vi her for at hjælpe dig. Vi sender de juridiske bestemmelser på e-boks,fordi det skal vi. Men bliv ikke bange, der står ikke noget, som du ikke fik at vide her eller i pjecen. Vi ses om 3 uger, når du har kigget på dine muligheder. Hvis du er tivivl, gerne vil have hjælp eller har fysiske eller psykiske lidelser eller sygdomme, så kan du ringe på det her nummer og få hjælp indenfor 24 timer. "

Det er muligt
Det er ikke en utopi, at vi kan give folk rettigheder før vi forventer, at de udfører pligter. Vi kan gøre tvang til valg. Regler til muligheder. Og samtidig hjælper arbejdsløse med at træffe de valg, der giver dem de bedste muligheder.

Det er ikke noget, der sker efter revolutionen. I dag er der forskellige muligheder kontanthjælpsmodtagere – de får bare ikke lov selv at vælge. De får losset krav på krav i hovedet, uden mulighed for at sige fra. Hvis de siger nej eller ikke lever op til kravene, så ryger kontanthjælpen.
Vi kan med en tillidsreform ændre det. Det er helt simplet. Sæt rettigheder først og lad folk vælge selv.

Men det kræver at vi som samfund anderkender arbejdsløse og viser dem tillid.
Også vi, der ikke er arbejdsløse, må erkende, at det ikke er for sjov, at borgere bliver arbejdsløse. Ingen har lyst til at give sig selv en usikker indtægt, et hav af dokumentation og presses ud i nyttejob. Vi skal anderkende at alle ønsker at bidrage, men ikke alle har mulighed for det. Så lad os få et system, der giver arbejdsløse muligheder for at bidrage, i stedet for at dynge dem til med usikkerhed, regler og pligter.

Annonce