Annonce

22. januar 2014 - 1:23

Stop velfærdsnasserne

I Danmark har vi et problem, for der er nogen, der vil nyde uden at yde.

De gør brug af vores fælles velfærdsydelser for milliarder af kr. hvert eneste år, men betaler ikke en øre i skat.  De gør, (ifølge det Økonomiske råd) at Danmark går glip af mellem 7 og 14 Mia. kr. om året i skatteindtægter[1]. De er velfærdsnassere af værste skuffe.

Jeg taler ikke om indvandrerne. Jeg taler ikke om de studerende. Jeg taler ikke om de arbejdsløse eller om de samlevende par, der her i det nye år må leve for kun 1 indtægt. Jeg taler ikke om SU-ryttere eller de mange unge, der står uden en læreplads.
Det er de multinationale virksomheder, der ikke betaler skat. Virksomheder som Burger King og Q8 betaler ikke en øre i selskabsskat.
Disse virksomheder nyder godt ,at Danmark ifølge verdensbanken er det bedste land i Europa at drive virksomhed i[2]. Det skyldes bl.a., at vi har en infrastruktur, der virker, og et højt uddannelses niveau. Disse virksomheder nyder godt af, at Danmark har et socialt sikkerhedsnet, som gør arbejdsmarkedet fleksibelt. De nyder godt af, at de ikke skal betale sygesikring til deres medarbejdere, for hvis nogen bliver syge kan de komme på hospitalet uden at forsikringen skal vises frem eller pengepungen skal op af lommen.
Virksomheder som Burger King og Q8 nasser på alle de danske velfærdsydelser. Ydelser som vi kun kan have, fordi vi betaler skat – men det gør Burger King og Q8 ikke!

Det er helt åndsvagt at tænke på, at ham nede på Q8 tanken, der sælger mig smøger, betaler mere i skat en den virksomhed, han arbejder for. Det er unfair overfor alle os, der betaler skat, at nogen nyder godt af fællesskabet men nægter at betale til det. 7-14 mia. kr. er mange penge. Til sammenligning ville gratis tandlæge hjælp til alle koste 5,3 mia. kr. og at rulle den gensidige forsøgerpligt tilbage ville koste 0,3 mia. kr. Det er også unfair overfor de små og mellemstore virksomheder i Danmark, som betaler selskabsskat, at nogen af de helt store spillere ikke betaler deres del. Det kan aldrig være fair, at de store nasser på de små.  
 

De lovlige nassere
 Hvis man ikke har et overskud som virksomhed, er det naturligvis helt okay, at man ikke betaler skat. Men her må man også bruge sin sunde fornuft. Q8 har ikke betalt skat i Danmark i 31 år[3]. Det virker ikke ret plausibelt, at de i 31 år har solgt produkter i Danmark og mistet penge på det. Hvis det i virkeligheden var tilfældet, var de nok stoppet. 

De fleste af de multinationale selskaber, der ikke betaler skat i Danmark, gør det helt inden for lovens rammer. Der findes mange smuthuller, hvor virksomheder helt lovligt kan snog sig uden om skattebetaling. De kan handle med sig selv gennem deres datter-selskaber, og på den måde flytte overskud fra lande som Danmark med en almindelig virksomhedsskat til skattelylande, hvor der er ingen eller næsten ingen virksomhedsbeskatning. Til trods for at det er lovpligtigt at handle til markedsprisen, er der store problemer med såkaldt transfer pricing, fordi det kan være svært at fastslå hvad markedsprisen for fx virksomhedsspecifikke konsulentydelser er. I Holland har man en særlig lovgivning for virksomheder, der gør, at der ikke er nogen skat på patenter. Det betyder at virksomheder kan registrere deres varemærke i Holland og lade deres danske afdelinger betale store gebyrer for at bruge varemærket. På den måde flyttes pengene til Holland.

Der er mange huller i lovgivningen, som skal lappes, og mit håb er, at vores nye skatteminister Jonas Dahl vil være mand for at få stoppet velfærdsnasserne, og få dem til at betale skat i Danmark. Men det er ikke nok, vi er nødt til at gøre virksomheder som Burger King og Q8 opmærksomme på, at vi ikke tolerer velfærdsnassere. Her betaler man altså for det man bruger, også hvis man er et multinationalt selskab.p://politiken.dk/indland/politik/ECE1385096/benzinselskabet-q8-har-ikke-betalt-skat-i-danmark-i-29-aar/

Annonce