Annonce

1. september 2016 - 11:49

På tide at tale højt og længe om legalisering!

Skrev følgende tekst til facebooksiden Politikritik og copypaster den herind på min blog også:

I nat er to betjente og en civil ramt af skud på Christiania. Den ene betjent er ramt i hovedet og hårdt såret.

Ifølge politiet er det en gammel kending fra den organiserede hashhandel der står bag. Her til morgen er denne formodede gerningsmand selv blevet skudt og hårdt såret af politiet i Tårnby.

I Politikritik tager vi selvfølgelig afstand fra brugen af skydevåben. I Danmark står vi ikke i en situation hvor det kan forsvares etisk, moralsk eller taktisk at skyde politifolk. Det vil utvivlsomt føre til en hårdere kurs fra Politiet på Christiania og omfattende gengældelse. Derudover bringer det samfundet tættere på amerikanske tilstande hvor politiet med opbakning fra politikere og samfundsdebattører i langt højere grad kan skyde mistænkte borgere. Det er svært at undervurdere hvor dumt nattens skyderi er.

I den kommende tid vil politiet og politikere utvivlsomt forsøge at udnytte situationen til at eskalere indsatsen mod hashsælgere og købere på Christiania. Politiet har allerede været ude og udtale i pressen at dette bør være et "wake-up call for lovlydige christianitter." Opfordringen er at de nu skal hjælpe politiet med at presse hashhandlende ud af Christiania. Et krav politiet aldrig ville stille til lovlydige borgere nær andre narkotikahandlende andre steder i landet.

For at komme nogen som helst komplekse problemer til livs er man nød til at forstå dem. Politiets og politikernes blinde krav om hårdere kurs og afstandstagen er samtidig et forsøg på at dræbe debatten om de dybereliggende årsager til problemet. En debat som nu er vigtigere end nogensinde!

Det virkelige problem er at hashhandel er blevet meget mere risikofyldt siden Task Force Pusherstreet startede i 2012. Både for sælgere og købere. Udover at straffen for besiddelse hash er steget støt igennem mange år er politiet også begyndt at anvende love anderledes og hårdere end før. At kaste sten efter politiet er f.eks. en almindelig voldshandling efter dansk lovgivning. Alligevel vælger politiet efter uroligheder på Christiania den 17. juni at sigte alle mistænkte stenkastere efter straffelovens grove voldsparagraf. Derudover valgte man at varetægtsfængsle alle mistænkte selvom varetægtsfængsling normalt kun bør bruges undtagelsesvist og ikke ved almindelige ukomplicerede voldssager. Et klart eksempel på at der gælder anderledes regler på Christiania end i resten af samfundet.

Henover sommeren har politi og politikere ligeledes været stærkt kritiske overfor hjemmesiden osteinfo.com der offentliggjorde billeder og telefonnumre på betjente. Samtidig er der ingen kritik da politiet i august selv offentliggjorde billeder af mistænkte stenkastere der endnu ikke er dømt for noget.

For mange på Christiania er Task Force Pusherstreets en urørlig myndighed der udelukkende forsøger at straffe folk relaterede til hashhandlende så hårdt og hensynsløst som muligt. Hvor politiet tidligere forsøgte at stoppe hashhandlen med en synlig og daglig tilstedeværelse på Christiania, er de nu gået over til en hurtig, voldsom og meget risikabel ind-og-ud-strategi, hvor eneste formål er at fange nogen og sikre beviser nok til langvarige fængselsstraffe.

En strategi der blandt andet førte til at civilbetjente skød varselsskud overfor stenkastende da de ventede på forstærkning i november 2013. Alternativt kunne de have ladet de anholdte gå eller blot trække sig ud. Med den opførsel signalerer politiet at de er klar til at slå ihjel for at sikre deres hashfangster eller som straf for stenkast.

Hvis man ser problemerne på Christiania i en historisk og samfundsmæssig kontekst bliver det åbenlyst, at nattens skyderier er blot den sidste i en lang række eskaleringer fra begge sider af en voldsomt kompliceret og meget politisk konflikt om hash. I stedet for at hoppe med på en afstandstagen, der er blind overfor de eskaleringer der begås af begge parter, bør vi som samfund tænke længe og grundigt over hvordan vi får alle problemerne stoppet!

Det er på tide at tale mere og højere om hvordan vi hurtigst muligt får legaliseret hash på en fornuftig måde. En måde hvor hele samfundet får gavn af salget i stedet for få kriminelle. Hvor folk der har et misbrug ikke jagtes i en hovedløs politiindsats med straf som eneste formål. Hvor der oplyses grundigt om farerne ved hashen og der tilbydes ordentlig hjælp til dem der vil kvitte misbruget! En legalisering der udover at stoppe en dødelig konflikt kommer til at gavne hele samfundet i mange år fremover!

Annonce