Annonce

22. maj 2016 - 20:33

Er det ikke på tide med en rygepolitik i miljøet?

Om rygning, samfund og fristeder

Vi er pisse progressive. Der skal være plads til alle i vores fristeder! Undertrykkende adfærd er bandlyst! Hvordan kan det egentlig være at man ikke kan nyde en øl Bumzen eller Ungeren uden at skulle have sit røgdykkerudstyr med?

Min position
Massiv røg er ubehageligt for ikkerygere som mig. Jeg kan få vand i øjnene og ubehag ved vejrtrækning i meget røgfyldte lokaler. Det er ikke noget jeg dør af men det er ikke rart. På dårlige aftener finder jeg må selvstå udenfor i lange perioder til festerne selvom det er pisse koldt. Dertil kommer det helt principielle i at jeg ikke forstår hvorfor jeg som ikkeryger skal udsættes for passiv rygning i mine fristeder. Det er jo mening at alle skal kunne være der ik'? Min krop skal ikke udsættes for fysisk og beviseligt usunde ting jeg ikke selv vælger.

Samfundets position
Der er jo sket rigtig meget på rygerområdet. Både i samfundet og i visse dele af det autonome miljø. I løbet af min gymnasietid på Det Fri Gymnasie fik vi vedtaget et rygeforbud i kantinen (2003). Det galdt dog ikke efter skoletid eller til festerne. Jeg kan huske jeg ivrigt talte for forbuddet og lovede at jagte rygerne med vandpistoler hvis det stemte det ned.

Efter gymnasietiden var det som om at resten af samfundet havde forstået idéen. Det blev forbudt at ryge indendørs i personalerummet på fritidshjemmet jeg arbejdede på i 2005. Det fik rygerne til at omforme et gammelt ubrugt cykelskur udenfor.

Efter det var det som om hele antirygerdiskursen tog lidt overhånd. Nu må man ikke ryge på nogle offentlige matrikler. Det vil sige at sygeplejesker der ryger nu skal forlade bygningerne og forlade hele hospitalets område. Hvis man arbejder i midten af Bispebjerg Hospital er det en gåtur på 4-500 meter.

Fængselsidioti
Et af de nyere tiltag i politisk medvind går ud på at rygning også skal forbydes på fangernes celler i fængslerne. Dette forslag er fuldstændig hul i hovedet for alle der ved hvad de snakker om. Og det siger som en anti-ryger der har oplevet at blive smidt på dobbeltcelle med med en storrygende junkie. De fleste fanger mangler energi og overskud til at ændre deres livsstil og de fleste er misbrugere af ulovlige supstanser. Det giver ikke mening at tvinge dem til at bruge deres begrænsede overskud til at bekæmpe en lovligt last. Det er simpelthen idiotisk.

Samfundet versus fristeder
Selvom jeg er en af de mere dedikerede anti-rygere i det autonome miljø har jeg stadig svørt ved at se pointen i at jage rygerne væk med fakler og høtyve sådan som samfundstendensen er i øjeblikket. Men mon ikke vi i vores fristeder kan finde på en god middelvej? En middelvej der tillader rygning uden at ikkerygere behøver at blive generet eller undertrykt? Det må kunne lade sig gøre at ryge udendørs eller i lokaler ikkeryger ikke er nød til at opholde sig i. 

Come on folkens! Vi sætter en ære i at vores fristeder er rare for transpersoner, homoer, veganere, feminister, folk med alle hudfarver og diverse eks-kriminelle aktivister som mig. Skal vi ikke til at gøre dem rare for ikkerygere også?

Annonce