Annonce

24. januar 2014 - 18:52

Værdier til salg

Indlægget er skrevet i samarbejde med Karsten Hønge (SF), der er stedfortræder for Anne Baastrup i Folketinget.

En centrum-venstre regering burde tage et ideologisk opgør med højrefløjens idéer om at privatisere samfundets fælles værdier. Med udsigten til at Goldman Sachs køber sig ind i Danmarks største energiselskab, Dong, står regeringen med et forklaringsproblem. Oven i købet i en tid, hvor andre europæiske lande køber tidligere privatiserede virksomheder tilbage til fælleskabet.

I nullerne skyllede privatiseringsbølgen ind over Danmark. Der blev holdt udsalg, og private arbejdsgivere gned sig i hænderne. Fra TDC og Københavns Lufthavn til nordsøolien og Post Danmark blev der sat ”til salg”-skilte om halsen på sunde forretninger. Privatskoler vandt frem, og privathospitalerne blev overbetalt. Det private og individuelle blev stavet med stort og fælleskab med lille.

Konsekvensen var, at demokratisk kontrol med vigtige dele af vores samfund blev svækket eller forsvandt. Og ikke nok med det; gang på gang har det vist sig at være en dårlig forretning for borgerne.

Hvorfor ønsker en centrum-venstre-regering at sælge ud af vores energisektor og lade Goldman Sachs få afgørende indflydelse på en af Danmarks vigtigste virksomheder? Vi aner det ikke. Og vi savner et klart svar fra regeringen. Er det virkelig den retning centrum-venstre skal sætte for samfundet?

Indtil videre har forklaringen lydt, at Goldman Sachs kan være med til at rejse kapital til Dongs satsning på vindmøller. Men staten kunne i stedet garantere for selskabets lån, og dermed sikre billige vilkår. Med den logik, regeringen lægger op til, kan højrefløjens privatiseringer fortsætte i det uendelige, for der vil altid stå multinationale selskaber klar til at smide penge efter danske projekter, når vi sætter demokratiet til salg og giver investorerne favorable vilkår.

Mon dog at Goldman Sachs vil spytte penge i Dong for at være flinke? Næppe. Se på Goldman Sachs og deres rolle under finanskrisen, deres benyttelse af skattely og deres investeringer i klyngebomber. De er kælderkolde kapitalister.

Hovedløse privatiseringer skal stoppes, og det kræver mod, vilje og et klart politisk kompas. Hverken Dong eller venstrefløjens værdier skal sættes på udsalg. Hvis det sker, vil vi om få år endnu engang se politikere fortryde, at de markedsgjorde vigtige dele af vores samfund.

Annonce