Annonce

23. marts 2015 - 12:33

Om Socialdemokraternes nye kampagne

Der er mange, der har en holdning til Socialdemokraternes nye kampagne, og fløjene er tegnet meget stærkt op. Til de interesserede er her min uforbeholdne mening:

Det er første gang i Socialdemokraternes historie, at de gennemfører en stor annoncekampagne, der tager afsæt i asyl- og indvandringspolitik. At de gør det nu, mener jeg grundlæggende er fornuftigt. Alle undersøgelser viser, at befolkningen er optaget af indvandringspolitik – derfor skal de selvfølgelig vide, hvor Socialdemokratiet står. At kaste sig ind i debatten er hverken at kopiere DF eller at lefle for vælgerne – det er en pligt som ansvarligt parti.

Desværre er kampagnen et klassisk valgoplæg - og bærer præg af det. ”Flere krav til indvandrere” og ”strammere asylpolitik” virker på mig mere som et forsøg på at brand’e Socialdemokratiet end et forsøg på at flytte vælgernes holdning i en socialdemokratisk retning. Det er et generelt problem på Christiansborg, at partierne er mere optagede af at flytte vælgere end at flytte holdninger, og det ærgrer mig, at det også virker til at være tilfældet med denne kampagne.

Endvidere ærgrer det mig, at ”strammere asylpolitik” er blevet noget, man har lyst til at skilte med - ja, nærmest praler med. Millioner af mennesker er på flugt fra krig, og som et af verdens rigeste lande og medansvarlige for den situation, det internationale samfund står i, har vi pligt til at løfte en stor del af opgaven med at hjælpe de, der flygter fra død og ødelæggelse. Og tro mig (jeg hjalp en kammerat, der er flygtning, med at søge opholdstilladelse for nogle år tilbage) vores asylpolitik er allerede stram, og systemet er et helvede af regler. Når det gælder asylsystemet burde mere menneskelighed og gennemskuelighed være buzzwords – ikke stramning.

En overskift i kampagnen lyder også ”Kommer du til Danmark, skal du arbejde”. Man kan diskutere retorikken - og om den fremstiller indvandrere og flygtninge som nogle, der ikke gider arbejde - men at kalde kampagnen racistisk, som Vänsterpartiets afdeling i Malmö og flere prominente stemmer i den danske debat har gjort, mener jeg er tåbeligt. For mig at se er det helt grundlæggende en fornuftig position at have, at de, der kommer hertil, skal i arbejde. Det er også SF’s position og står i øvrigt i skarp kontrast til DF, der angriber regeringen for at hjælpe flere i arbejde og er rasende over, at regeringen sammen med SF og Enhedslisten har givet asylansøgere mulighed for bidrage og integrere sig ved at bo og arbejde uden for asylcentrene. Ifølge DF skal det åbenbart være så svært som muligt at bidrage, når man kommer hertil.

Socialistisk UngdomsFront kan ikke længere se forskel på S og DF. Det kan jeg godt. DF’s nyeste kampagne har overskriften ”Asylstrup” og fremstiller asylansøgere som nasserøve. Den mere end antyder, at det er centrum-venstres skyld, at asyludgifterne stiger, selvom det åbenlyst handler om, at verden er i brand, og den latterliggør en vigtig debat.

Nok kan man angribe S for meget, men DF er det vist kun Inger Støjberg, der kan konkurrere med.

Annonce