Annonce

24. juni 2014 - 8:37

Enhedslistens organisation skal demokratiseres.

Hele processen omkring urafstemningen og alternative kandidatlister på Årsmødet sidste år og i år viste, at der er flere forskellige opfattelser af, hvordan demokratiet i Enhedslisten skal være. Der er en tendens til at vi i samfundet i almindelighed - og derfor også i EL - bliver mere og mere et ”stemme-demokrati” og knap så meget et ”dialog-demokrati”. ”

Stemme-demokratiet” har både fordele og ulemper. Fordelene kan være, at vi sikrer nogle meget gennemskuelige beslutningsprocesser, men ulempen kan være, at mindretalsbeskyttelse bliver sværere og at et lille flertal derfor kan majorisere et stort mindretal. Det betyder dels, at vi skal være meget bedre til at sikre mindretalsbeskyttelse, både i strukturer og kultur, og at vi skal blive bedre til at udvikle alternativer til ”stemme-demokratiet”; nemlig en udvikling af demokratiet fra bunden. Dette indebærer, at vi værdsætter værdier som åbenhed, dialog, samarbejde, medlemsinddragelse og medlemsindflydelse.

Vi skal i Enhedslisten arbejde for at udvide medlemsdemokratiet, så flest mulige beslutninger bliver truffet af flest mulige medlemmer. Vi skal både skabe strukturerne, der kan sikre dette, og også skabe en demokratisk kultur, der gør at flest muligt indvolveres i politikudviklingen. Toppen skal være tættere på bunden og alle tendenser til centralisme skal modarbejdes gennem en konstruktiv dialog om alternative beslutningsprocesser og udvikling af demokrati fra neden. Det kan f.eks. gøres ved at give udvalgene langt mere indflydelse, end de har nu. Både på de daglige politiske dilemmaer og beslutninger og på den langsigtede politikudvikling. Man kunne også sende finanslovsforslag til høring i udvalg og afdelinger og på den måde åbne processen omkring politikudviklingen.

Hvad er det så, vi kan vinde på at åbne vores demokratiopfattelse og gøre beslutningerne mere dialogorienterede end stemmeorienterede? Jo, vi vinder dét, at jo flere mennesker man involverer i politikudviklingen, jo bredere og velkvalificeret kan den blive. At medlemmer der har været med til at lave politiken kender den bedre og dermed er bedre til at formulere og forsvare den på gaden, arbejdspladser, til familiefester. Det er også meget mere håndgribeligt at lave aktivisme på baggrund af en politik, man kender. At vi ved at skabe et parti der fungerer fundamentalt anderledes end vælgerforeningerne, kan fastholde at vi er et alternativ.

Man arbejder mod systemet ved at arbejde anderledes end systemet. At man ved at dyrke den flade struktur uden stor afstand mellem top og base, meget nemmere vil kunne skabe og fastholde en kultur hvor alle tør deltage med deres unikke kvalifikationer, som man derfor kan drage nytte af. Vi vil ikke få lavet et lag af akademikere (eller retorisk begavede mennesker) der blander sig i debatten og laver politiken, og et lag ikke-akademikere som husstandsomdeler valgfoldere. Vi vil få nemmere ved at tale til "almindelige" mennesker hvis vi udnytter de 10.000 almindelige og forskellige mennesker, vi allerede er så enige med, at de er medlemmer.

Jeg håber meget, at vi kan igangsætte en proces, hvor hele demokratispørgsmålet kommer på dagsordenen i Enhedslisten - og at det også vil smitte af på resten af samfundet!

Annonce