Annonce

Ædru Kampdag
29. april 2013 - 21:53

Venstreradikale lægger afstand til 1. maj-druk

Der er for meget festivalstemning på arbejdernes internationale kampdag. Det mener Libertære Socialister, Antifascistisk Aktion og aarhusianske anarkister, som i år indkalder til »drukfri« 1. maj. 

1. maj er en kampdag – ikke en drukdag.

Sådan lyder budskabet fra de venstreradikale aktivister, som onsdag inviterer til Revolutionær 1. maj-demonstration foran Københavns Rådhus og Anarkistisk Blok til fagforeningsdemonstration i Rådhusparken i Aarhus.

Begge arrangementer er erklæret »drukfri« og initiativtagerne opfordrer deltagerne til at begrænse deres alkoholforbrug mest muligt under de to demonstrationer. 

Beslutningen kommer efter en større debat om emnet på den yderste venstrefløj, hvor flere har efterlyst et klarere og mere seriøst politisk udtryk.

Læs artiklen »Venstreradikale vil gøre anarkismen god igen« hos Modkraft.

Fuldskab, nej tak

Revolutionær 1. maj i København har parolen »Krig mellem klasser – Fred mellem folkeslag« og er arrangeret af organisationerne Antifascistisk Aktion (AFA) og Libertære Socialister.

– Vi vil gerne nedtone festivalstemningen til fordel for et mere seriøst og politisk udtryk. Vi smider ikke folk væk, hvis de har en enkelt håndbajer, men vi ønsker ikke, at folk render råbende og skrigende rundt i fuldskab, fortæller David Rønbach fra Libertære Socialister til Modkraft.

Udover skummende fadøl, så må deltagerne i den venstreradikale demonstration også undvære den dansevenlige musik, som tidligere har været et kendetegn for særligt de antifascistiske demonstrationer.

– Vi ønsker en demonstration, hvor kampråb og taler er i fokus. Derfor vil der ikke være en masse kunstnere eller Dj's på højtalervognene. I stedet har vi fået fire feminister med megafoner, som kan sætte gang i stemningen, siger David Rønbach. 

Samtidig vil der være 10 »runnere« med armbind, som kan viderebringe informationer under demonstrationen, som forrest vil have en »faneborg« med fire røde, fire rød-sorte og fire sorte faner for at vise arrangørernes politiske standpunkter.

Læs mere om begivenheden i Modkrafts kalender.

Når demonstrationen når frem til Fælledparken, så vil der dog være rig lejlighed til både at høre musik og drikke alkohol med venner og politiske kammerater.

Her er der traditionen tro »Antifascistisk 1. maj« arrangeret af Politisk Engagerede Terrorister (PET), Antifascist CultureClub, HeartLeft og AFA – og de eneste retningslinjer er de klassiske: »Ingen vold, hårde stoffer, racisme, sexisme og heterosexisme«.  

Læs mere om Antifascistisk 1. maj i Fælledparken her.

Aarhus lader øllerne stå

I Aarhus havde folk fra den anarkistiske Café Regnbuen oprindeligt planlagt en selvstændig demonstration.

Men på grund af manglende aktivister har man i stedet besluttet at lave en anarkistisk blok med rød-sorte faner i onsdagens store faglige demonstration.

Også her lyder der en opfordring til at lade alkoholen vente til eventuelle efterfester.

– Man skal ikke drikke til et politisk arrangement og jeg mener ikke, at det er særligt meget at bede om, at folk skal styre deres alkoholtrang et par timer, siger en af aktivisterne bag den anarkistiske blok til Modkraft.

– Hvis folk render fulde rundt i gaderne, så bekræfter det jo bare alle kapitalisterne fordomme om, at det bare er en latterlig drukdag. Det er på tide igen at gøre dagen til en kampdag, hvor man kan tage nogle seriøse debatter, siger aktivisten, som ønsker at være anonym.

Læs mere om den anarkistiske blok i Aarhus på facebook.

At dagen er en kampdag vil i Aarhus blandt andet komme til udtryk, når landets statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) går på talerstolen på Tangkrogen.

Mens byens anarkister, ifølge Modkrafts oplysninger, vil forsøge at overdøve hende, så har andre indkaldt til happeningen »Århus vender ryggen til regeringen«.

Happeningen – som også laves i København, Randers og Odense – er en protest mod »regeringens løftebrud og socialt skæve politik« og går i alt sin enkelthed ud på at vende ryggen til repræsentanter for SF og Socialdemokraterne, når de går på scenen den 1. maj.  

Få overblik over protesterne i facebookgruppen: »Vi vender ryggen til S og SF den 1. maj 2013«.

Hygge-øl er okay

Den interne kritik af alkoholkulturen på den yderste venstrefløj har ulmet i længere tid, men blev til et offentligt anliggende, da Libertære Socialister i december bragte en artikel i deres blad Direkte Aktion, som konkluderede, at alkohol er skadelig for det politiske arbejde.

Artiklen blev under overskriften »Har venstrefløjen et alkoholproblem?« samtidig lagt på Modkraft, hvor en ophidset diskussion gik i gang.

Læs artiklen »Har venstrefløjen et alkoholproblem?« og deltag i debatten hos Modkraft.

I forbindelse med 1. maj-demonstrationerne er debatten foregået på facebook og har særligt drejet sig om, hvor grænsen går mellem druk og almindelig alkoholindtagelse.

Efter spørgsmål og kritik fra flere aktivister udsendte arrangørgruppen i København følgende melding:

»Tak for jeres deltagelse i diskussionen.

Hermed en tydeliggørelse fra arrangørkredsen: Vi vil gerne have en demo, der er drukfri. Det vil sige, at vi gerne vil være fri for folk, der ukontrolleret vælter rundt med sprutflasker og hele kasser øl.

Vi har INGEN intention om, at folk ikke må drikke en enkelt øl eller tre. Vi har tiltro til, at folk godt kan skelne mellem, hvad der er en hygge-øl og hvad der er ukontrolleret druk. Vi håber meget at alle vil være med til at skabe en god og tryg stemning ved demonstrationen, så alle deltagere får en suveræn 1. maj.«

Se debatten om druk til 1. maj her (facebook).

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce