Annonce

debatmøder
13. januar 2014 - 23:40

Venstrefløjen i tvivl: Hvad er en revolution egentlig?

Enhedslisten og omegn sætter revolutionsbegrebet til debat i anledning af en kommende revidering af partiets principprogram samt flere nye bogudgivelser om emnet. 

Opfordringen til 'revolution' har i århundreder lydt fra talerstolen, på bannere og løbesedler, og når venstrefløjen er gået på gaden.

Men der er behov for at definere indholdet af begrebet nærmere, og finde ud af, hvad det egentlig betyder for venstrefløjen i 2014.

Det mener historikeren Morten Thing, som sammen med lektor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Tania Ørum har taget initiativ til et debatmøde med titlen »Hvad er en revolution i dag?«.

Det finder sted den 21. januar i Enhedslistens lokaler i Studiestræde i København.

Selvom mødet er åbent for alle, så er det ikke tilfældigt, at det finder sted hos Enhedslisten.

– Den konkrete anledning er, at Enhedslistens principprogram, som netop indeholder kravet om en revolution, skal revideres. Det har allerede udløst en debat blandt medlemmerne, men på grund af partiets popularitet hos vælgerne den seneste tid, så er der også et behov for at debatten bliver bredt ud, siger Morten Thing til Modkraft.

Læs om begivenheden »Hvad er en revolution i dag?« i Modkrafts kalender.

Revolution i et nyt lys

Mens den klassiske forestilling om en revolution leder tankerne hen på stormen på Vinterpaladset i Rusland i 1917, så har de folkelige opstande i forbindelse med Det Arabiske Forår vist, at store samfundsforandringer i det nye årtusinde også skabes ved hjælp af mere løst organiserede netværk.   

Til arrangementet i Studiestræde bliver revolutionsdebatten åbnet med oplæg af fire personer, der deler ambitionen om at skabe et socialistisk samfund, men derudover har hver deres syn på vejen derhen.

Det gælder tidligere gruppeformand og folketingsmedlem for Enhedslisten, Per Clausen, samt Francesco Castellani, der er medlem af Enhedslisten og medforfatter til et alternativt forslag til nyt principprogram for det populære venstrefløjsparti.  

Læs forslaget til principprogram »Frihed, lighed og solidaritet« hos Modkraft.

Samt venstrefløjsveteran og tidligere folketingsmedlem for Venstresocialisterne, Preben Wilhjelm, og lektor i kulturhistorie ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Mikkel Bolt.

De to sidstnævnte har henholdsvis skrevet bøgerne »Krisen og den udeblevne systemkritik« (2012) og »Krise til Opstand« (2013), som begge med udgangspunkt i den marxistiske begrebsverden stiller skarpt på behovet for et opgør med kapitalismen.

Læs Preben Wilhjelms »Krisen og den udeblevne systemkritik« hos Modkraft.

Læs interview med Mikkel Bolt: »Vi har et omfattende destruktivt arbejde foran os« hos Modkraft.

Morten Thing fortæller, at særligt Mikkels Bolts nye bog, og debatten om den, har været en inspirationskilde til det kommende debatmøde.

Det samme gælder Bertel Nygaards bog »Revolution - Masser af modstand« fra Aarhus Universitetsforlag (2013), der gør op med begrebets antidemokratiske ry og fremhæver de mange positive betydninger for verdenshistoriens udvikling, som forskellige revoltioner har haft.  

Læs artiklen uddrag af Bertel Nygaards bog »At være revolutionær er at være moderne« hos Modkraft.

Læs anmeldelsen af Bertel Nygaards bog: »Vold er ikke det definerende træk ved revolution« hos Modkraft.

Islandske kasseroller

Morten Things debatmøde er ikke ene om at sætte fokus på den danske venstrefløj og ikke mindst Enhedslistens forhold til revolutionen.

Den 1. marts holder Enhedslistens internationale udvalg således et live-transmitteret debatarrangement i samarbejde med partiets afdelinger i hovedstaden, Aarhus, Odense og Aalborg under overskriften »Revolutioner i det 21. århundrede – inspiration til Enhedslistens programdiskussion«.

Detaljerne er endnu ikke på plads, men i oplægget til konferencen kan man læse:

»Enhedslisten er et revolutionært og demokratisk parti. Det står i EL's principprogram fra 2003, som i øjeblikket bliver diskuteret grundigt overalt i partiet. Men hvad er en revolution egentlig i dag?«

Læs om begivenheden »Revolutioner i det 21. århundrede – inspiration til EL's programdiskussion« i Modkrafts kalender.

På det landsdækkende møde vil der være blandt andet være oplæg fra den islandske forfatter og systemkritiker Einar Már Guðmundsson under overskriften 'Den islandske revolution, krisen og politiske partiers rolle'.

Netop den folkelige opstand mod finanskrisen på Island, kendt som »kasserolle revolutionen« i 2009, som førte til at landets regering måtte gå af, er tidligere blevet fremhævet af Enhedslisten, som et forbillede.

Læs pressemeddelelsen »Enhedslisten vil en fredelig, social og demokratisk samfundsforandring« hos Enhedslisten.

Besøg Modkrafts temaside om revolution.

Besøg Modkrafts temasider om  »Vejen til socialisme« og Enhedslistens programdiskussion.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce