Annonce

Udland
19. december 2014 - 15:52

USA nærmer sig Cuba: ’The Cuban Five’ løsladt

Løsladelsen af de sidste tre efterretningsagenter fra den spektakulære ’The Cuban Five’-sag udløser jubelscener i Cuba, mens USA’s diplomatiske tilnærmelser mødes med skepsis, fortæller Dansk-Cubansk Venskabsforening.

Glæden var stor på Cuba, da de sidste tre personer dømt i den såkaldte ’The Cuban Five’-sag onsdag blev løsladt og kunne vende tilbage til deres hjemland efter 16 år bag tremmer i et amerikansk fængsel.

Løsladelsen kommer efter længere tids forhandlinger mellem USA og Cuba, og sker samtidig med frigivelsen af to amerikanere på Cuba, der ligesom cubanerne er dømt for spionage.

Fangeudvekslingen afspejler en historisk tilnærmelse mellem de to lande, der betyder, at man vil genoptage en række diplomatiske forbindelser, som har været afbrudt efter den kommunistiske revolution på Cuba i 1959 og nationalisering af amerikanske virksomheder.

Læs artiklen »'Cuban Five' at Heart of US-Cuba Deal« hos Huffington Post.

Forhindrede CIA-terror

Den spektakulære ’The Cuban Five’-sag har haft stor symbolværdi og sagens afslutning markerer et afgørende vendepunkt i relationen mellem USA og Cuba.

Sagen, der har fået stor international opmærksomhed, handler om fem cubanske efterretningsagenter, der i 1998 blev anholdt i USA fordi havde infiltreret de eksil-cubanske miljøer i Miami og Florida.

Agenternes opgave var at få sat en stopper for en kampagne af anti-kommunistiske terroranslag på Cuba, der ifølge de cubanske myndigheder har kostet flere tusind mennesker livet.

Det lykkedes i flere tilfælde, at få forhindret angreb, men terroranslagene blev planlagt og udført i samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste CIA, så da de fem blev opdaget blev de dømt for spionage.

Flere af de involverede i sagen blev idømt livsvarrigt fængsel, mens to fra gruppen blev løsladt i 2011 og februar 2014 efter at have afsonet henholdsvis 13 og 16 års fængsel.

Læs pressemeddelelsen »They Are Finally Home!« hos TheCuban5.

Læs mere om sagen på Wikipedia her.

Upopulær blokade opretholdes

Trods fangeudvekslingen og fornyede diplomatiske forbindelser de to lande imellem, så er der endnu ikke udsigt til, at USA’s stærkt udskældte blokade mod Cuba vil blive ophævet.

For selvom den amerikanske præsident Barack Obama siger, at han ønsker den afskaffet, så kan det kun det kun kan ske ved en beslutning i Kongressen, hvor den yderste højrefløj i form af Republikanerne har flertal – og de ønsker blokaden opretholdt.

Det internationale samfund har flere gange opfordret til at ophæve blokaden, og så sent som i oktober i år krævede samtlige lande i FN – på nær USA og Israel – for 23. år i træk at det skulle ske. 

Læs artiklen »For 23rd time, U.N. nations urge end to U.S. embargo on Cuba« hos Reuters.

Derimod blev det onsdag annonceret, det i det nærmeste fremtid vil blive lettere for privatpersoner at rejse og handle mellem de to lande ligesom USA næste år åbner en ambassade i Cuba og desuden har slettet Cuba fra en liste over lande, der støtter terrorisme. 

Se indslaget »Castro urges US to lift embargo on Cuba« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »Cuba's Raul Castro urges US to lift trade embargo« hos BBC.

En glædens dag i Cuba

Ifølge Dansk-Cubansk Venskabsforening, så blev løsladelsen af de tre efterretningsagenter fejret med spontane gadefester, da mange menige cubanere betragter de dømte som frihedskæmpere, der har ydet en stor indsats for at beskytte civilbefolkningen og deres fædreland.

– Den cubanske journalist og tv-vært Arleen Rodriguez sagde, at den 17. december er den største dag i hendes liv. Sådan tænker og føler langt de fleste cubanere. Den 17. december, hvor de sidste tre af de fem fængslede cubanere i USA blev løsladt og faktisk og fysisk kom hjem til Cuba, er en skelsættende dag i Cubas historie, skriver formand for foreningen, der befinder sig i Cuba, i en kommentar hos Dagbladet Arbejderens hjemmeside.

Læs kommentaren »Den største dag i mange cubaneres liv« hos Arbejderen.

Næstformand i Dansk-Cubansk Venskabsforening, Christian Gorm Hansen, er enig.

Men han understreger samtidig overfor Modkraft, at man både i foreningen og i Cuba også er skeptiske overfor motiverne til og konsekvenserne af USA’s nye tilnærmelser til Cuba.

Ny taktik, samme mål

– USA ønsker fortsat at dominerer Latinamerika og forhandlingerne skal ses i lyset af amerikanernes politik i området generelt. Her er der ingen tegn på opblødning. Derimod kører amerikanerne fortsat en hård linje og er presset af de stadig flere venstreorienterede regeringer i regionen, siger næstformanden til Modkraft.

Eksempelvis har den amerikanske præsident Barack Obama i denne uge stået bag vedtagelsen af sanktioner overfor Venezuela ligesom den tyske bank Commerzbank netop er blevet idømt en bøde på 1 milliard dollars for at handle med Cuba. Lignende bøder er tidligere i år også blevet udstedt til andre banker i Europa.

Dertil kommer at USA fortsat finansierer oppositionsgrupper, der kæmper mod demokratisk valgte venstrefløjsregeringer i flere lande i regionen.

Læs artiklen »Venezuela's Maduro Rejects Obama's Signing of Sanctions« hos TeleSur TV.

Læs artiklen »US Fines German Bank US$1Bn for Doing Business with Cuba« hos TeleSur TV.

– Cuba er i gang med at etablere en stor by-havn i Havanna, der kan udfordrer de amerikansk kontrollerede havne, mens andre lande arbejder for at etablere et alternativ til den ligeledes amerikansk styrede Panamakanal. Derfor opfattes den nye kurs i forhold til Cuba alene som en taktisk ændring og et forsøg på at inddæmme landet. Men stadig med samme mål for øje, mener Christian Gorm Hansen.

Besøg Dansk-Cubansk Venskabsforenings hjemmeside her.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce