Annonce

København
3. maj 2014 - 14:35

Unge skaber byhave på Jagtvej 69

Vi har taget første spadestik, resten er op til befolkningen på Nørrebro. Sådan siger aktivister, som lørdag formiddag gik i gang med at plante træer og bygge blomsterbede på den tidligere Ungdomshusgrund på Nørrebro.

Omkring 50 unge mennesker er lørdag den 3. maj gået i gang med at omdanne den tomme grund på Jagtvej 69 på Nørrebro i København til en blomstrende byhave til gavn for bydelens beboere.

De unge, der mødtes klokken 10, har allerede bygget blomsterbede og plantet træer og blomster, på grunden, der har stået tom siden 2007, hvor det selvstyrende fristed, Ungdomshuset, blev revet ned.

Og initiativet »Byhave 69«, som aktivisterne kalder sig, har da også en ambition om at genskabe noget af den kreative ånd, som tidligere kendetegnede adressen.

– Nu er der gået 7 år, siden huset blev ryddet og revet ned. Siden da er der ikke sket noget som helst. Man har fjernet et hus, der var fyldt af liv
og kreativitet og erstattet det med et hul, hvor folk pisser og smider deres affald. Det vil vi gerne lave om på med denne aktion, udtaler en anonym talsperson, der kalder sig »mælkebøtten« i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.

– Meningen med byhaven er, at vi gerne vil have noget af det liv tilbage som har manglet siden rydningen. At grunden igen kan blive en platform for mangfoldighed, hvor vi kan komme hinanden ved i lokalmiljøet og bygge noget op sammen, fortsætter hun.

Politiet vil stoppe aktion

Københavns Politi var omkring 13 forbi byhaven og oplyste de fremmødte om, at stedet ville blive ryddet og alle anholdt, hvis de ikke indstillede havearbejdet.

Grunden er nemlig ejer af ejendomsselskabet Procasa, som tidligere har annonceret, at de ønsker at bygge erhvervslejemål.

I skrivende stund har politiet dog holdt sig væk, og en talsperson, som Modkraft har talt med på stedet fortæller, at aktivisterne fortsætter indtil de bliver smidt væk.

Samtidig opfordrer de også folk til at komme forbi og være med.

– Vi ser det på den måde, at vi har taget det første spadestik, så at sige, men at grundens brug og udseende i sidste ende kommer an på dem der har lyst til at bruge den. Vi har snakket med mange mennesker op til i dag, som alle har virket begejstret for ideen, netop fordi det er et bedre alternativ til det vi kan se på grunden i dag. Vi vil gerne invitere til, og håber også, at folk har lyst til at tage ejerskab over haven og realisere deres havedrømme, som jo kan være lidt af en opgave i en by som København, fortæller 'Mælkebøtten'.

Seneste (kl. 20): Haveaktivisterne fortsatte frem til omkring kl 18 lørdag. Der er blevet indkaldt til endnu en arbejdsdag på Jagtvej 69 klokken 10 søndag den 4. maj. En gruppe politibetjente var forbi i løbet af lørdag eftemiddag og registrerer de fremmødtes navne, men forlod stedet uden at foretage nogle anholdelser.

Besøg Byhave 69 på facebook her.

Læs hele pressemeddelsen fra haveaktivisterne her:

Aktivister laver byhave på Jagtvej 69

Der var musik, suppekøkken og masser af grønne fingre, da en gruppe under navnet ”Byhave 69” lørdag morgen igangsatte byfornyelse på eget initiativ, ved den tomme grund på jagtvej 69 i København.

Initiativet, der var indkaldt under parolen ”Kom og lav lossepladsen om til en flot byhave”, har inviteret Nørrebros befolkning til at komme og
deltage i projektet som i løbet af i dag og i morgen. Målet er at omdanne den tomme grund, hvor ungdomshuset før lå, til en byhave som kan
benyttes af folk i lokalmiljøet.

Grunden, som er ejet af firmaet Procasa, har gennem tiderne været emne for meget debat, både før og efter rydningen af ungdomshuset, bl.a. sidste år gennem initiativet ”aktionsuge 69”, som gik imod netop Procasa og deres ejerskab af grunden.

Og spørger man gruppen om forholdet til ejeren, er de også klare i mæglet:

– Det skal ikke være nogen hemmelighed at vi ikke er Procasas bedste venner. For det første fordi vi mener det er direkte provokerende at
erstatte en grund, der rummer så meget historie, med noget så intetsigende som et indkøbscenter. Vi er er af den holdning at grunden bør overdrages til Nørrebros borgere, der så kan beslutte hvordan grunden kan komme bydelen til nytte. For det andet virker det ikke som om Procasa har travlt med at få taget grunden i brug. Det eneste man har hørt fra dem er at de ”har planer om at bygge”, men indtil videre, som man kan se er der ikke sket noget som helst. Derfor mener vi, at en byhave til hver en tid er et bedre alternativ til den losseplads det er i dag.

Hvordan projektet kommer til at forløbe herfra har gruppen svært ved at sige:

– Det kommer meget an på hvad folk har lyst til at bruge den til. Vi ser det på den måde, at vi har ”taget det første spadestik”, så at sige, men at
grundens brug og udseende i sidste ende kommer an på dem der har lyst til at bruge den. Vi har snakket med mange mennesker op til i dag, som alle har virket begejstret for ideen, netop fordi det er et bedre alternativ til det vi kan se på grunden i dag.

– Vi vil gerne invitere til, og håber også, at folk har lyst til at tage ejerskab over haven og realisere deres havedrømme, som jo kan være lidt af en opgave i en by som København. Så, om der skal være et klatrestativ, thai chi hold om søndagen eller noget helt tredje, det skal vi ikke bestemme. Vi håber at hvis folk har et projekt de føler grunden kan bruges til, som kan gavne resten af lokalmiljøet, så er det bare om at komme her ned og føre det ud i livet. Indtil videre har vi bare ryddet op og gjort vores bedste for at grunden indbyder til socialt samvær – resten er op til fantasien.

Gruppen kan kontaktes på havegruppen@riseup.net og vil gerne kontaktes af folk med sjove ideer.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce