Annonce

EuropaDen europæiske udvikling og dens udfordringer
Frankrig
17. maj 2013 - 13:21

Trængt Hollande ønsker EU-regering.

Frankrigs socialdemokratiske præsident slår til lyd for en decideret fælleseuropæisk regering med egen præsident og selvstændig politik på fx. skatte- og socialområdet. 

Hvis det står til Frankrings præsident skal EU opgraderes med en selvstændig ledelse. Ledet af en overordnet præsident.

På et pressemøde torsdag foreslog han at EU skulle have en fælles regering, med månedlige møder, fælls økonomisk budget med mulighed for at låne penge og ret til at harmonisere medlemslandenes skatte-, social- og arbejdsmarkedspolitik.

Læs artiklen »François Hollande says eurozone needs its own full-time president« hos The Guardian

I den forbindelse understregede han, at han ikke mente at man skulle gå i retning af en egentlig statsdannelse - medlemslandenes status som selvstændige stater skal ifølge ham bevares.

Men Hollande slog dog lyd for en voldsom opgradering af EUs beføjelser. Og sker det ikke, vurderer han at den 'europæiske identitet' er i fare.

Et mål, som han anser som realiserbart indenfor de næste par år, dog ikke uden en traktatændring, som dårligt kan gennemføres uden folkeafstemning i de enkelte medlemslande.

Læs artiklen »Frankrigs præsident efterlyser euro-regering« hos Fagligt.eu

Fransk recession

Hollandes udtalelser faldt i forbindelse med en status over hans præsidentperiodes første år, som især præges af økonomisk tilbagegang og rekordhøj arbejdsløshed.

Men også af generel mistillid i befolkningen. Ifølge de seneste målinger støtter nu kun omkring en fjerdel af Frankrings befolkning op om præsidenten.

Det har blandt bevirket at tusindvis af folk fra den franske venstrefløj var på gaden i sidste uge for at vise deres skuffelse. Blandt andet med parolen om at regeringen prioriterer aktionærer foran folket.

Læs artiklen »Protests in Paris mark Hollande's first year« hos Al Jazeera

Da François Hollande sidste år vandt præsidentembedet over den konservative tidligere præsident Nicolas Sarkozy var det blandt andet på løftet om jobskabelse.

Det mener han nu at en fælleseuropæisk regering vil hjælpe ham med at opfylde.

 
 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce