Annonce

Klassehad
18. marts 2012 - 10:07

Sverige: Overklassesafari skaber debat

Sightseeing-tur til et rigmandskvarter nær Stockholm under overskriften »Dyrk dit klassehad« angrebet med æg og anmeldt til politiet. Sagen har udløst en ophedet debat om klasse-begrebet i Sverige.

Det begyndte med en bustur og endte med en af de senere års mest hidsige debatter i Sverige.

Under parolen »Dyrk dit klassehad« arrangerede venstrefløjsgruppen Allt Åt Alla (»alt til alle«) den 28. januar en såkaldt »overklassesafari« til et af Sveriges rigeste boligområder, kvarteret med det symbolske navn Solsidan i omegnskommunen Nacka sydøst for Stockholm.

Safari-aktivisterne fra den yderste venstrefløj havde valgt målet med omhu. Ideen var at sende passagererne ud på »en rejse gennem klassekløfterne Sverige«, som de skrev i foromtalen på aktionsfællesskabets hjemmeside.

»På rejsen lægger vi lag på lag af turisme, humor, film, rappe foredrag og irriterende fakta, som ødelægger billedet af Sverige som et klasseløst land«, står der videre i foromtalen.

Læs Allt Åt Alla's foromtale af overklassesafarien her.

På vej til »rigmandsghettoen Solsidan« gik bussens rute forbi den nærtliggende betonforstad Fisksätra. Her kunne en af rejselederne fortælle passagererne, at beboerne er dobbelt så syge som dem i naboområdernes Strandvejsvillaer og mange gange fattigere.

Turen bød også på et historisk indslag, da bussen gjorde stop ved det prangende Grand Hotel, hvor fagbevægelsen og arbejdsgiverne med Saltsjöbad-aftalen i 1939 beseglede det svenske klassekompromis.

Læs artiklen »Skuggor över Solsidan« hos Arbetaren.

»Kommunistfisse« og æg

Fronterne var trukket hårdt op, allerede inden sightseeing-bussen kørte én eneste meter ad de fornemme villaveje med nogle af Sveriges dyreste boliger.

En beboer i rigmandskvarteret anmeldte i begyndelsen af januar turen til politiet. Her meldte man til gengæld hus forbi. Turen var ikke ulovlig, og politiet hverken kunne eller ville forbyde den.

— Det står enhver frit for at arrangere sådan noget her, udtalte politiets talsmand til lokalavisen Nacka-Värmdö Posten.

Læs artiklen »Överklassafari har polisanmälts« hos Nacka-Värmdö Posten.

Dermed rullede medielavinen, og da bussen endelig forlod Stockholms centrum,  blev turen dækket af et større opbud af pressefolk.

 

Journalisterne fik i den grad det, de kom efter.

Ude på ruten blev bussen mødt af lokale unge, der fortalte pressen, at de ville »hævde deres revir«. Der blev også råbt ukvemsord som »kommunistfisse« og endda kastet æg efter bussen.

Læs artiklen »Värmen på Solsidan bara på låtsas« hos Aftonbladet.

— Jeg fatter ikke, hvad de der kommunister gør her. Det er vel ikke vores fejl, at de er fattige, udtalte en af de æggekastende teenagedrenge til den lokale avis.

Læs artiklen »Starka känslor efter överklassafarin i Solsidan« hos Nacka-Värmö Posten.

Meningsmaskiner i selvsving

Bølgerne gik endnu i højere avisernes spalter og i politiske blogs på nettet. Her gik højreorienterede meningsmaskiner i selvsving over udtrykket »klassehad«.

Især to ting faldt de professionelle borgerlige debattører for brystet. Allt Åt Alla blev dels kritiseret for at »udstille« de rige som dyr og dels for at grave grøfterne i det svenske samfund dybere.

Lederskribenten Peter Wolodarski gik i avisen Dagens Nyheter så langt som til at advare om, at turen var »en leg med ild, som kan ende med mere end gnister«, og konkluderede, at den var »et farligt experiment i praktisk gruppehad«.

Læs Peter Wolodarskis kommentar »Ett farligt ­experiment i praktiskt grupphat« hos Dagens Nyheter.

Andre debattører forsvarede aktivisterne med, at de jo bare tydeliggør faktiske modsætninger mellem rige og fattige i et kapitalistisk samfund som Sverige. Modsætninger, som de rige af indlysende grunde ikke ønsker frem i lyset.

Få overblik over debatten på Allt Åt Alla's hjemmeside.

Blandt samfundsforskere så man overklassesafarien som et tegn i tiden, og eksperterne var enige om, at debatten er udtryk for, at klasse igen er blevet aktuelt som begreb midt i den internationale finanskrise.

— Alting bevæger sig i bølger. Klasse som begreb har i en tid været usynligt og uinteressant. Nu er det åbentlyst på vej ind igen, udtalte Fredrik Liljeros, der er professor i sociologi ved Stockholms Universitet.

Læs artiklen »Forskare: Klass är på väg tillbaka« hos Dagens Nyheter.

Borgerligt selvmål

Balladen om overklassesafarien bød også på et decideret selvmål fra borgerlig side. Patrick Rylander, en af topfolkene i regeringspartiet Kristdemokraterne (KD), foreslog som modsvar en »underklassesafari« i en statusopdatering på Facebook.

»Blandt andet skal der være en høj andel af kontanthjælpsmodtagere, vanartede skrigende unge, kun bestå af lejeleligheder i socialt boligbyggeri, nedlagte butikker, udpint offentlig service, være slidt og masser af grafitti«, skrev han på det sociale medie.

Læs artiklen »"Vanartiga skrikiga barn" KD-toppen får kritik« hos Sveriges Radio.

Hans ordvalg skabte hurtigt trængsel ved håndvasken i KD, og hans partifæller fik travlt med at distancere sig fra ham i medierne. Flere af dem havde dog oprindeligt »liket« hans udmelding.

Blandt dem var formanden for partiets ungdomsafdeling Aaron Modig, som også havde markeret sig som en af safariens hårdeste kritikere. Han fik nu et forklaringsproblem, da journalister konfrontorede ham med det.

— OK. Det kender jeg ikke noget til, svarede Aaron Modig direkte adspurgt til Sveriges Radio.

Læs artiklen »Många i KD gillade Rylanders inlägg« hos Sveriges Radio.

Trusler fra overklasseknægte

Allt Åt Alla-aktivisterne havde på forhånd regnet med, at busturen ville få opmærksomhed, især lokalt. Alligevel var de ikke helt forberedt på den regulære mediestorm om klassebegrebet, som ramte Sverige i februar måned.

Overklassesafarien til Solsidan tog mange af vores kræfter, især mediebevågenheden bagefter, som vi ikke rigtig var forberedt på, udtalte Martin Fredriksson fra gruppen til netmediet Dagens Opinion.

Læs artiklen »Allt åt alla: Medierna tog mycket kraft ur oss« hos Dagens Opinion.

Aktivisterne mener selv, at deres aktion fik så stor opmærksomhed, fordi den tager fat på nogle grundlæggende forhold, som i stigende grad har indflydelse på folks hverdag.

— Grunden til at vi fik sådan et gennemslag var, at vi tog en konflikt op, som gennemsyrer hele samfundet, men som er svær at få greb om: klassekonflkten. Vi oplever alle, at samfundsklimaet bliver hårdere i takt med, klassekløfterne øges, udtalte talsmanden Gustav Ingman til hjemmesiden Resume.se.

Én ting var aktivisterne dog ikke forberedt på.

– Vi havde undervurderet, hvor stærkt hadet mod underklassen er i Saltjöbaden. Vi er blevet bombarderet på internettet och over telefonen med aggressive trusler og forulempelser fra overklasseknægte. Ofte havde de racistiske fortegn, forklarede han videre.

Efter Gustav Ingmans mening gjorde reaktionerne bare konflikten tydeligere og opmærksomheden større, og busturen havde også derfor været en stor succes for Allt Åt Alla.

Læs artiklen »”Därför fick vi så stort genomslag”« hos Resume.se

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce