Annonce

Egypten
18. oktober 2012 - 16:32

Straffrihed for mordere i uniform?

Egyptens præsident Mohamed Morsi kritiseres for ikke at leve op til sine valgløfter om at sikre retfærdighed for den egyptiske revolutions mange dræbte og sårede. Både egyptiske aktivister og Amnesty International kræver alle civile dømt ved militære domstole løsladt.

Da Mohamed Morsi den 29. juni 2012, dagen før sin indsættelse som Egyptens præsident, talte til det egyptiske folk på Tahrir-pladsen, var det med løfter om at »indføre frihedsprincipper og social retfærdighed og at fjerne alle former for uretfærdighed, korruption og diskrimination.«

Blandt andet lovede præsidenten at arbejde for løsladelsen af de flere tusinde civile, der var blevet fængslet under det militære overgangsråds (SCAF) 16 måneders lange styre.

Herudover refererede han også til sit tidligere valgløfte om at sikre retfærdighed for revolutionens mange dræbte og sårede og få stillet de skyldige til ansvar.

Det er dog indtil videre ikke sket nogle betydelige tiltag i forhold til at få de skyldige for de mange drab og mishandlinger under SCAFs styre dømt.

Se engelsk oversættelse af Morsis tale på det Muslimske Broderskabs officielle hjemmeside.

Se artiklen » Morsi promises to bring justice to martyrs if elected president« hos Ahram Online.

Undersøgelse af militære ledere

Men mandag den 15. oktober blev en undersøgelse af de mange anklager imod en række tidligere ledende officerer i SCAF sat i gang.

Undersøgelsen besværliggøres dog af en lov, der beskytter militærpersoner imod uafhængige undersøgelser, også efter at de er ophørt i tjenesten.

Dette får flere advokater til at tvivle på undersøgelsens værdi, og de er skeptiske overfor det nye styres vilje til at få stillet officererne på anklagebænken.

En af skeptikerne er advokaten Basma Zahran, der repræsenterer familierne til nogle af de mange demonstranter, der blev dræbt i forbindelse med opstanden mod den tidligere diktator og militærregimet.

Zahran kalder undersøgelsen for et »publicity stunt« og peger på, at netop den dommer, der står i spidsen for undersøgelsen, tidligere har skrinlagt en sag om drab på 11 civile, da han ikke kunne indkalde de ansvarlige officerer som hverken anklagede eller vidner.

Læs artiklen »Egypt probes military rulers for protest deaths« hos Greenwichtime.com.

Ingen frygt for straf

Undersøgelsen iværksættes blot få dage efter, at Amnesty International i to rapporter dokumenterer de utallige overgreb begået af soldater og politibetjente under de 16 måneder, SCAF var ved magten i Egypten.

Mindst 120 demonstranter døde i sammenstød med sikkerhedsstyrker og soldater i denne periode.

Ikke desto mindre er kun tre soldater dømt skyldige i mord, mens blot én politibetjent er blevet retsforfulgt for vold og drab på demonstranter, skriver organisationen.

Ingen ledende officerer er indtil nu blevet stillet til ansvar.

– De soldater, der er ansvarlige for at dræbe, lemlæste og mishandle demonstranter, må stilles for en uafhængig civil domstol, hvis ofrene skal se retfærdigheden ske fyldest. I øjeblikket er der intet håb for, at soldaterne vil frygte straf, hvis de gentager deres forbrydelser, siger Hassiba Hadj Sahraou, der er vicedirektør for Amnesty Internationals Mellemøst- og Nordafrika program.

Læs artiklen »Egyptens militær og politi må stilles til ansvar for voldsregime« hos Amnesty International.

Læs rapporten »Brutality Unpunished and Unchecked. Egypt’s military kill and torture protesters with impunity« her (pdf-fil).

Læs rapporten » Agents of Repression. Egypt’s police and the case for reform« her (pdf-fil).

100 dage efter

Den 6. oktober 2012 kunne Mohamed Morsi fejre sine første 100 dage ved magten.

Præsidenten udstedte i denne forbindelse en generel benådning af alle anholdt og dømt for forbrydelser »begået for at støtte revolutionen og dens mål.«

Benådningen, der ikke omfatter drabssager, dækker perioden fra revolutionens udbrud den 25. februar 2011 og frem til den 30. juni hvor Morsi tiltrådte præsidentembedet.

Læs artiklen »Mohamed Morsi issues wholesale pardon for Egypt's political protesters« hos The Guardian.

Flere kritikere mener dog, at benådningen er for løst formuleret.

Der peges på, at den ikke får nogen betydning for de mange civile, der blev dømt for forbrydelser af ikke-politisk karakter ved militærdomstole under SCAFs styre.

Samtidig udtrykker aktivister, ifølge den egyptiske avis Egypt Independent, bekymring over, at præsidenten ikke har gjort noget for at stoppe militærpolitiets brutalitet.

Aktivisterne kræver alle civile dømt ved militære domstole siden januar 2011, løsladt uden undtagelse.

Læs artiklen »Morsy issues general amnesty for revolution-related crimes« hos Egypt Independent.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International byder benådningen velkommen, men understreger ligesom de egyptiske aktivister, at den ikke er tilstrækkelig.

»Benådningen fjerner langt fra behovet for menneskerettighedsreformer i Egypten, ligesom 1.100 mennesker ikke er omfattet af benådningen, til trods for at de er dømt efter uretfærdige retssager ved militærdomstole,« skriver den danske afdeling af organisationen på sin hjemmeside.

Læs artiklen »Egypten løslader revolutionens fanger« hos Amnesty International.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce