Annonce

Aktivisme
1. oktober 2013 - 22:04

Spraglede, men små demonstrationer ved Folketingets åbning

Trods sparsomt fremmøde ved demonstrationer på Folketingets første mødedag, var København tirsdag den 1. oktober præget af aktioner, optog og samling på Christiansborg Slotsplads.

Som Danmarks Riges Grundlov fra 1953 foreskriver, åbnede Folketinget den første tirsdag i oktober. Der er nu officielt taget hul på det nye folketingsår. En festdag for folkestyret, som formand Mogens Lykketoft (S) beskrev dagen i adskillelige medier.

For de folk, der var mødt frem til demonstration under parolen »Ja til fællesskab. Nej til forringelser«, var der imidlertid ikke tale om en festdag.

På tværs af fagforeninger, elev- og studenterorganisationer, klimagrupper og andre græsrødder krævede de, at uddannelse, job, velfærd og grøn omstilling skal være omdrejningspunktet for regeringen.

Se også Modkrafts fotoserie om Folketingets åbning

Demonstrationsstemning i byen

Så snart man ankom til indre København, summede byen af demonstrationsstemning med røde faner, skilte og patruljerende politibetjente i salatfade og på motorcykler. Arrangørerne havde valgt at afholde fire for-demonstrationer med afsæt i de fire temaer:

En demonstration mod social dumping og for job samledes på Nytorv, uddannelsessøgende imod besparelser på uddannelse samledes på Frue Plads, men demonstranter, der satte omsorg i centrum mødtes på Vandkunsten. På Christianshavns Torv var der derimod fokus på miljø og grøn omstilling.

Alle fire for-demonstrationer blev afviklet simultant kl. 15.

Ordekvilibrisme, ikke fest

Men inden da kunne man få en forsmag kl. 14 på Rådhuspladsen. Her var en mindre skare stimlet sammen. De kunne bl.a. opleve en veloplagt ordækvilibrist kaldet Greven fremføre et rimdigt om regeringens fejlslagne kurs.

En amerikansk turist havde forvildet sig op på forreste række, hvor han optog hele seancen. Henvendt til Modkrafts udsendte spurgte han håbefuldt: »What’s going on? Is it a party?«

Han gik skuffet derfra.

Politiske talere: Dansk Folkeparti er skurken, ikke os

På Nytorv løb én af de fire for-demonstrationer af stablen. Temaet var her social dumping og job. Palle Nielsen fra FOA Social og Sundhed var ordstyrer. Han overdrog mikrofonen til musikeren Carsten Bo, der provokerende erklærede sin begejstring for Socialdemokraterne – hvorefter han sang »Vi laver ikke verden om med et slag, vi laver verden om hver eneste dag«.

I de faglige og politiske taler var det gennemgående tema Dansk Folkeparti.

Socialdemokraternes Leif Lahn Jensen advarede forsamlingen imod alternativet til den nuværende regering. SF’s Lisbeth Bech Poulsen fulgte trop, men påpegede samtidig, at de traditionelle stærke bånd imellem fagbevægelsen og de røde partier er under pres for tiden.

Det største bifald tilfaldt Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, der var sidste taler. Hun revsede som de to foregående Dansk Folkeparti. Og betonede, at statsminister Helle Thorning-Schmidts åbningstale sådan set indeholdt fine ord – nu skal der blot handling bag.

Kl. 16 stødte elev-og studenterorganisationerne til forsamlingen på Nytorv med de pædagogstuderende mobiliseret via et rullende diskotek. Så til tonerne af Raske Penges »Bor her« smeltede de to forsamlinger sammen og gik i samlet flok mod Christiansborg Slotplads.

Klædt af på Christiansborg Slotsplads

Her indledte et band med det prætentiøse navn Verdensstjerne med at spille, hvorefter Martin Alexandersen, faglig sekretær i Pædagogstuderendes Landssammenslutning, gik på talerstolen. Han havde i dagens anledning iklædt sig et nøgen-kvinde-kostume for at illustrere, at de studerende på professionshøjskolerne føler sig klædt af til skindet.

Deltagere: Det brede initiativ er en succes

Midt i flokken af røde faneholdere, folk, der delte Arbejderen ud og fagligt aktive stod en flok mandlige studerende og drak Harboe Ren Pilsner. Studerende ved Københavns Universitet Magnus K. Andersen fortæller at han er skuffet over regeringen:

– Nu har vi studerende gennem ti år oplevet nedskæringer. Først anført af de borgerlige, nu af Socialdemokraterne, siger han til Modkraft.

Han fremhæver den brede tilslutning som styrken ved demonstrationen:

– Det er positivt, at det er lykkedes at samle kræfterne på tværs af uddannelserne. En god bred samling er vejen frem.

Målet er alliancer og social finanslov

Lignende melding kommer fra Palle Nielsen fra FOA Social og Sundhed, når han bedes vurdere det sparsomme fremmøde:

– Det her bør ikke slå os ud. Vi skal ikke kalde det en fiasko. Antallet af fremmødte er ikke det vigtigste. Det her er et bredt fælles initiativ, hvor vi kan sætte vigtige temaer på dagsordenen. Vi får mulighed for at lytte til hinanden – på tværs af interesser. Det er en klar gevinst for os i det fremtidige arbejde, at vi skaber en større forståelse af, at tingene hænger sammen, udtaler han til Modkraft.

Palle Nielsens håb er, at der med dagens demonstration kan dannes alliancer, der sammen kan realisere et første mål: En finanslov med Enhedslisten.

Rovics: Stærkt signal at demonstrere for noget

I udkanten af demonstrationen står den amerikanske musiker David Rovics iført sort hættetrøje med påskriften »Ungdomshuset, Dortheavej 61«. Han har netop spillet ved én af for-demonstrationerne.

– Det er ikke overraskende, at der er så mange Enhedsliste-flag i dag. Som jeg ser det, repræsenterer Enhedslisten regeringens moralske stemme, siger han til Modkraft.

Han vurderer desuden, at arrangørerne har valgt en god linje ved at fokusere på et positivt budskab; ja til fællesskab.

– Det er rigtig fint, at det ikke er en decideret protest-demonstration, men snarere et opråb til Socialdemokraterne. Et nødvendigt opråb, siger han.

Spraglet, men småt

Overalt på slotspladsen bærer demonstrationen præg af de fire temaer. Fagforeningsfolk fra flere brancher er mødt op i gule veste og med røde faner. Klimaaktivister uddeler brochurer imod udvinding af skifergas i Danmark.

Og repræsentanterne for partiet Folkets Frie Valg opfordrer til mere selvbestemmelse. Dagpengemodtagere kræver stop for yderligere forringelser, lærerne har iført sig gule sørgebind og antifascisterne gør opmærksom på en demonstration for en racismefri by den 8. oktober.

I 2010 kunne protester ved Folketingets åbning samle omkring 25.000 personer i København. I år var fremmødet mere sparsomt. Det vurderes, at et sted imellem 1.000 og 2.000 personer var mødt op i år.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce