Annonce

Udland
2. oktober 2013 - 14:31

Socialt oprør fortsætter på niende døgn i Sudan

Tusindvis af demonstranter har i snart to uger fyldt gaderne i Sudans byer. Over hundrede frygtes dræbt.

I Sudans hovedstad Khartoum og universitetsbyen Omdurman er demonstranter tirsdags den 1. oktober fra morgenstunden gået på gaden med krav om regeringens afgang. Dermed er et socialt oprør gået ind i sit niende døgn - dog på et lavere niveau end den sidste uge af september. Demonstranterne møder ifølge øjenvidner af et hårdhændet politi.

Læs artiklen »Demonstrations continue in Sudan's capital« hos Radio Dabanga

Det sociale oprør i Sudan er startet i protest mod store prisstigninger på olie og fødevarer, men har ført til omfattende krav om regeringens afgang.

Demonstrationerne har ført til flere sammenstød mellem politi og demonstranter. Natten til onsdag den 25. september er op mod 140 demonstranter blevet dræbt af kugler affyret af politi og militser fra de regerende parti, National Congress Party of Sudan, fortæller oppositionsgrupper og  menneskeretsorganisationer i landet.

Lederen af menneskeretsorganisationen, Sudanese Organisation for the Defence of Rights and Freedoms, Dr. Farouk Mohamed Ibrahim, siger til Radio Dabanga at op mod 80 af drabene har fundet sted i Omdurman.

Læs artiklen »Between 21 and 140 dead sudan protests« hos Radio Tamazuj

Protesterne i landet er de største siden præsident Omar al Bashir kom til magten ved et kup for 24 år siden. I et forsøg på at berolige befolkningen,  har regeringen søndag den 29. september lovet at hjælpe  familier i nød, blandt andet ved at forhøje mindstelønnen og hæve lønningerne i den offentlige sektor.

Læs artiklen »Thousands protest as Sudan officials promise cash« hos Yahoo News

Regeringen har under det sociale oprør lukket flere medier, blandt andet landets største avis, Al-Intibah og de udenlandsk ejede tv-kanaler Al-Arabiya og Sky News Arabia. Flere journalister er desuden blevet arresteret.

Mandag og tirsdag den 30. september/1.oktober har journalister fra The Sudanese Network of Journalists, strejket. Journalisterne har tidsbegrænset strejken til to dage, da ansatte der er fraværende i mere, kan fyres.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce