Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Demonstration
4. oktober 2015 - 15:49

Skal den kriminelle lavalder nedsættes til 12 år?

Henriette og gruppen 'De Stærke Børn' havde indkaldt til demonstration mod nedsættelse af den kriminelle lavalder søndag eftermiddag på Nytorv. Et par hundrede mennesker var mødt op.

- Mit navn er Henriette, og jeg er initiativtager på De Stærke Børn. Da jeg selv har haft en svær opvækst, og de seneste år arbejdet med udsatte unge, har jeg et brændende hjerte for samfundsforandring, næstekærlighed og mottoet 'behandl andre som du selv vil behandles'.  Derfor har De Stærke Børn og jeg arrangeret denne demonstration imod blå bloks lovforslag om en børne- og ungdomsdomstol. Jeg mener ikke, at løsningen findes i flere regler og større og flere straffemuligheder - men derimod i større økonomiske ressourcer og mere samarbejde med og omkring de pågældende børn. En kærlig hånd, en tro på det enkelte barn, og en trofast støtte igennem de hårde tider - ja, det er lige, hvad der mangler i systemet.

Godt 200 mennesker var mødt op til demonstrationen, heraf en hel del børn. Der var rigeligt med flødeboller, slik og sæbebobler.

Den lille grønne mand


Johanne Schmidt-Nielsen taler mod nedsættelse af den kriminelle lavalder. Foto: Ole Garde

En af talerne - Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten:

- Højrefløjen ved det godt. De ved godt, at det ikke hjælper at sætte børn i fængsel. Det handler måske om den lille sure grønne mand, der bor inde i os alle sammen, og som vokser sig større eller mindre, alt efter om man puster til den eller ej. På Ekstrabladets debatsider kan I møde den, og her har den fået lov til at vokse sig virkeligt stor og klam. Mange politikere puster også til den. Det skaffer stemmer.


Henriette og Anne-Marie Helger. Foto: Ole Garde

Anne-Marie Helger var konferencier:

- Hvis den kriminelle lavalder havde været 12 år, da jeg var barn, så havde jeg ikke været her i dag. Jeg har aldrig forstået at indordne mig, og det lærer jeg ikke i dette liv. Når uret bliver til ret, bliver modstand til pligt.

Jeg blev så imponeret, da Henriette skrev vil mig, og fortalte, at hun helt selv var ved at arrangere en demonstration, og om jeg ville hjælpe. Jeg bliver imponeret, når mennesker tager sådan et initiativ, og påtager sig så stort et arbejde.

Sæt ikke børn i fængsel

Gyda Heding er leder af Pigegruppen og Vilde Liv. Det var hende, der i sin tid stiftede Pigegruppen sammen med en gruppe piger fra Vesterbro.

- Når man er 12, 13 og 14 år, er man et barn. Det er man tit også, når man er ældre. Jeg har besøgt mange unge drenge og piger i fængsler, men jeg har aldrig mødt nogen, der lærte noget af fængselsopholdene.

I dag er den kriminelle lavalder 15, men fire borgelige partier ønsker den nedsat til 12 år. Det er Venstre, DF, Konservative og Liberal Alliance, og samtidigt vil man have en ungdomsdomstol. Det er mærkeligt, fordi kriminaliteten er faldet med 47% blandt de 14-17 årige.

Det hjælper ikke at sætte børn og unge i fængsel. Det der hjælper er massiv støtte fra kompetente voksne.

Sami's digt


Sami. Foto: Ole Garde

Sami, som også er med i 'De stærke Børn' fremførte selv sit eget digt:

Du har det stramt
Ved ikke hvor du er
Du har det som en musketer
Du prøver være din egen helt
Helt uden hjælp.
Det sådan det er vi bliver flere og flere
Der ikke ka se mere der ikke ka le mere der ikke engang ka be mere
Hold tæt det hele er ikke væk
Selvom du tror hele verden er vendt, vil der altid være et tegn på du har en ven
Vent, du skal nok finde hjem
Træk vejret, op med hovedet min ven
Jeg kigger rundt og ser du fortabt igen, ka ikke se andet end en sjæl jeg gerne vil hjælpe, så hvaså? Er du klar til at grine igen?
Hey det verden, vi skal lærer at smile med smerten
Jeg kigger op, holder tæt på den krop, fortæller gud du ikke giver op. For jeg kender dig og selvom du vil, gir jeg ikke slip. Satan må ikke få lov til at tag endnu et Brandt barn i sin hånd..
Jeg er din ven


Selma. Foto: Ole Garde

Selma var den yngste taler:

Jeg kan blive bange for at sove hos mine venner, bange for at savne min mor. Jeg tænker på, hvordan det må være at komme i fængsel. Det er jeg bange for! Det synes jeg ikke er fedt.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce