Annonce

Indland
14. december 2015 - 14:23

Regeringen bakker op om EU's mærkning af bosættervarer

Udenrigsminister Kristian Jensen støtter EU-beslutning om at mærke varer fra israelske bosættelser. Dermed lægger han sig ud med Dansk Folkeparti, der mener at den danske regering blindt følger EU. I Israel  har Netanyahu lovet konsekvenser.

I en bemærkelsesværdig udmelding fra udenrigsminister Kristian Jensen lover regeringen helhjertet støtte til EU's beslutning om at mærke varer produceret i ulovlige israelske bosættelser. Beslutningen møder voldsom kritik fra regeringens støtteparti DF, der føler sig forbigået. Israel kalder EU's beslutning hyklerisk og diskriminerende.

Kristian Jensen mener, at Danmark i forvejen kræver at produkter fra bosættelserne bliver mærket med »Fremstillet på Vestbredden« eller »Fremstillet i de palæstinensiske områder« frem for »Made in Israel«.

- Det er jo en mærkningsordning, som vi fra dansk side har, og vi har fra dansk side levet op til den så effektivt, at da EU-Kommissionen for nylig præciserede reglerne, havde det ingen indvirkning for Danmark, fordi vi efterlever EU’s mærkningsregler fuldt ud, siger Kristian Jensen til Jyllandsposten.

Læs »Kristian Jensen støtter mærkning af varer fra bosættelser og åbner ny strid med DF« hos Jyllandsposten

Søren Espersen uenig

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen, der engang gik til valg på at være »Israels stemme i folketinget,« er imidlertid ikke enig med udenrigsministeren i, at Danmarks tilslutning til EU's krav om mærkning af bosættervarer blot er er en formssag.

Han peger på, at regeringen ikke har konsulteret udenrigspolitisk nævn og peger ifølge Jyllandsposten på, at mærkningsordningen kan ødelægge EU's mulighed for at mægle i konflikten mellem staten Israel og palæstinenserne.

- Dansk deltagelse i EU’s mærkningsordning har aldrig været diskuteret i udenrigspolitisk nævn. Regeringen har ifølge grundloven pligt til at rådføre sig med nævnet, hvis der træffes større udenrigspolitiske beslutninger som denne, og det har Kristian Jensen ikke gjort, og det må han gøre nu, siger Søren Espersen til Jyllandsposten.

Antisemitisk mærkning

Efter Europakommisionens beslutning om at kræve mærkning af israelske bosættervarer i overensstemmelse med EU's generelle regler, har den israelske regering skruet bissen på. Premierminister Benjamin Netanyahu beordrede i slutningen af november sit udenrigsministerium til at reevaluere EU-institutionernes rolle i den politiske proces med palæstinenserne.

Indtil den reevaluering er overstået, er kontakten med disse EU-institutioner suspenderet, sagde det Israelske udenrigsministeriums talsmand, ifølge den arabiske TV-station Al-Jazzeeras engelsksprogede hjemmeside.

Yuval Steinitz, der er nær allieret af Netanyahu og israelsk minister for nationational infrastruktur, energi og vandressourcer, kaldte ifølge European Jewish Press kravet om mærkning af varer fra bosættelserne for et udtryk for »forklædt antisemitisme«.

Læs »Israel halts EU peace-process role over labelling« hos Al Jazeera

Læs »Israeli Minister Yuval Steinitz: EU's labeling of settlement products is 'disguised anti-Semitism'« hos European Jewish Press    

I henhold til international lov

Europakommisionens beslutning om at kræve mærkning af varer fra bosættelser i de israelsk besatte palæstinensiske områder blev offentliggjort den 11. november. Teksten om beslutningen henviser til den konsensus om områdernes status, der er i henhold til international lov.

»I overensstemmelse med international lov anerkender den Europæiske kommision ikke Israels suverænitet over de områder, som Israel har holdt besat siden juni 1967, nemlig Golan-højderne, Gaza-striben og Vestbredden, inklusiv Østjerusalem, og betragter dem ikke som en del af Israels territorium«, hedder det i EU-kommisionens interpretative notice.

Der er, hedder det i kommisionens bemærkninger, imidlertid ikke tale om nye regler, der kun retter sig imod produkter fra israelske bosættelser, men om at eksisterende EU-love skal omfattes til også at gælde Israel. Der er ikke tale om et forbud mod at købe varer produceret i bosættelserne, kun om at de skal mærkes, så forbrugerne kan se, at det er derfra, de kommer.

Ikke alle varer

EU's generelle regler om mærkning af produkter med deres oprindelsesgeografi betyder også, at det ikke er alle produkter fra bosættelserne, der skal mærkes. Reglerne sondrer mellem produkter, hvor mærkningen er obligatorisk, og produkter, hvor mærkning er frivillig.

Det betyder, at frisk frugt, grøntsager, vin, honning olivenolie, æg, fjerkræg og kosmetik skal mærkes, mens blandt andet konserves og industrielle produkter, som ikke er kosmetik, ikke behøver at blive det.

Læs »Interpretative Notice on indication of origin of goods from the territories occupied by Israel since June 1967« hos Europa Komissionen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce