Annonce

Palæstina
16. december 2016 - 14:41

Palæstinensisk fangeleder løsladt efter 71 dages sultestrejke

Den palæstinensiske fangeleder og PFLP-aktivist Bilal Kayed blev i denne uge løsladt fra israelsk fængsel efter at have sultestrejket i 71 dage. Han har siddet i fængsel i 15 år. »Det sker kun på grund af stort, internationalt pres,« mener dansk solidaritetsforening.

Den palæstinensiske PFLP-aktivist Bilal Kayed blev mandag i denne uge løsladt efter 71 dages sultestrejke og en dom på knap femten år.

Han sultestrejkede i juni til august.

Hans 15 år lange fængselsdom sluttede i juni måned i år. Hans venner og familie stod derfir ved et israelsk checkpoint og afventede hans løsladelse og hjemkomst, men han dukkede aldrig op.

Han blev nemlig administrativt tilbageholdt straks efter at være blevet løsladt. Derfor påbegyndte Kayed sultestrejken.

Men nu er han løsladt igen, skriver den plæstinensiske fangesolidaritetsorganisation Samidoun.

Gjort til æresborger i Napoli

Kayed afsluttede sin sultestrejke, efter de israelske myndigheder havde fastsat hans løsladelsesdato til den 12. december.

Hans løsladelse kommer efter stort pres og støtte fra internationalt hold og den palæstinensiske fangeorganisation Samidoun.

Der har været arrangeret solidaritetsbegivenheder i flere byer, og en delegation af advokater og parlamentarikere har besøgt Palæstina for at støtte op om hans sultestrejke for løsladelse.

Den italienske by Napoli har desuden gjort ham til æresborger.

Irene Clausen fra Internationalt Forums Mellemøstgruppe siger til Modkraft:

- Israel giver aldrig indrømmelser, med mindre de er under stærkt pres. Og der har været et stort pres på dem. I Danmark har vi også været med i den internationale kampagne på forskellige måder, og vi har blandt andet afholdt demonstration på Rådhuspladsen i solidaritet med Bilal.

Den nu 35-årige Kayed blev fængslet tilbage i 2001 efter at han havde deltaget i Den anden Intifada som venstreorienteret PFLP-aktiv. Mens han var indsat, blev han efterhånden talsmand for de fængslede og et forbillede for mange, også på tværs af de forskellige palæstinensiske partier og organisationer.

Blandt fanger blev han udvalgt til at koordinere flere strejker, blandt andet Karameh (Værdighed) sultestrejken i 2012, som også samlede sultestrejkende fra forskellige fraktioner, i forbindelse med den årlige, palæstinensiske mærkedag Fangernes Dag.

Administrative tilbageholdelser

Administrative tilbageholdelser er en fængsling uden tiltale eller domsfældelse. Den tilbageholdte eller vedkommendes advokat har ikke ret til at få oplysninger om eventuelle beviser mod den pågældende. En tilbageholdelse varer et halvt år ad gangen, og kan forlænges i det uendelige.

Ifølge fangesolidaritetsorganisationen Addamer sad der i april i år 750 palæstinensere administrativt tilbageholdt.

Blandt dem er fire folkevalgte medlemmer af den palæstinensiske Rådgivende Forsamling (parlament), som varetager civile områder og interne sikkerhedsspørgsmål i de palæstinensiske områder.

Administrativt tilbageholdte er underlagt strenge restriktioner med hensyn til muligheder for at uddanne sig under fængsling, kommunikation med familier, besøg udefra og medicinsk behandling.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce