Annonce

Medieaktivisme
15. september 2015 - 9:36

Ny film: Handelsaftaler spænder ben for klimakampen

Norges Sociale Forum har produceret filmen »System Change Not Climate Change«. Den handler om de internationale handelsaftalers betydning for den manglende vilje og evne til at handle politisk mod udfordringer som klimaændringer og fattigdom.       

I dag er der internet-premiere på filmen System Change Not Climate Change. I filmen diskuterer fagfolk fra fem forskellige kontinenter de udfordringer som en politisk indsats mod klimaændringer og økonomisk ulighed står overfor. En af de vigtigste hindringer for en sådan indsats er internationale handelsaftaler.

»Når vi sammen ønsker at stoppe klimaændringerne (…), stoppe brugen af fossile brændsler, så kan vi faktisk ikke, fordi vi har indgået aftaler i virksomhedernes interesse, der betyder at vi ikke kan handle i vores egen interesse«.

Ordene er Paco Sabidos. Han er fra lobbykritiske organisation European Corporate Observatory, klima-aktivist med speciale i kommerciel lobbyisme, og en af de fagfolk, der kommer til orde i filmen System Change Not Climate Change, der har præmiere på internettet idag.

Se »SYSTEM CHANGE – NOT CLIMATE CHANGE« på Youtube

Kommercielle interesser dikterer

I filmen, der er produceret af Norges Sosiale Forum, giver  Paco Sabido og en række andre eksperter svar på spørgsmålet om, hvad der stiller sig i vejen for en global indsats mod klimaændringer og social ulighed.

Ekspertisen, der optræder i System Change Not Climate Change kommer fra Afrika, Latinamerika, Europa, Nordamerika og Asien peger på, at ét svar skal findes i den magt, som kommercielle foretagender opnår i kraft af internationale handelsaftaler. Det er aftaler, som i den fri konkurrences navn trækker magt fra nationalstaternes politikere og domstole.

En anden medvirkende i filmen er Nina Skranefjell, der er forkvinde for Norges Sosiale Forum. Det er præcis den magtforskydning, som hun og hendes organisation ønsker at gøre flere mennesker bliver opmærksom på  

– Vi ønsker at vise, hvordan det er selskabers interesser, der dikterer de regler, der kommer til at gælde internationalt, siger hun.

Hun henviser til forhandlingerne om det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab TTIP. Ifølge Nina Skranefjell er det blevet foreslået, at aftalen skal give investorer mulighed for at rejse sager mod stater, der vedtager love, der mindsker selskabernes fremtidige indtægter. Tvister skal ifølge forslaget afgøres af et panel bestående af tre jurister.

– De vil givet fald afgøre, om nationale regler er handelshindrende eller ej. Det vil holde stater fra at komme med stramme miljøreguleringer, siger Nina Skranefjell til Modkraft

Tordenbrag på sociale medier

System Change Not Climate Change lanceres tirsdag den 15. september klokken 12:00. Det sker via tjenenesten Thunderclap, der gør det muligt for brugere af sociale medier at stille deres facebook-profil eller Twitter-konto til rådighed for sager eller kampagner, de sympatiserer med.

Nina Skranefjell regner med, at flere end 120.000 mennesker vil blive præsenteret for filmen allerede på premieredatoen.

Læs »NEW FILM: Change the System!« hos Thunderclap

Læs mere hos »NORWAY SOCIAL FORUM«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce