Annonce

Cevea
18. marts 2014 - 19:18

Ny analyse: Lave lønninger skaber ikke flere ufaglærte jobs

Centrumvenstre tænketanken Cevea har sammenlignet forholdet mellem lønninger og ledighed blandt ufaglærte i 20 europæiske lande: Lave lønninger er ingen garanti for at ufaglærte får et arbejde.

Centrum-venstre tænketanken Cevea tilbageviser i en dugfrisk analyse den danske højrefløjs højlydte påstande om, at høje lønninger er en hindring for, at ufaglærte kan komme i arbejde.

Tænketanken har sammenlignet forholdet mellem lønninger og ledighed blandt ufaglærte i 20 europæiske lande på baggrund af tal fra det europæiske statikkontor Eurostat, det Internationale LO samt OECD.  

Og dommen er utvetydig: Lave lønninger er ingen garanti for, at ufaglærte får et arbejde.

Således viser tallene, at ledigheden blandt ufaglærte danskere er lavere end i de fleste lande, hvor lønniveauet er lavere end i Danmark.

»Denne analyse viser […], at en sænkelse af mindstelønnen ikke vil afhjælpe arbejdsløsheden hos ufaglærte danskere. Indførelsen af et lavere løntrin er intet andet end en ræs-mod-bunden strategi,« står der blandt andet i rapporten.

Læs Ceveas rapport her (pdf).

Danske ufaglærte klarer sig bedre

I Tyskland, hvor lønningerne er markant lavere end i Danmark, er ledigheden 5 procentpoint over ufaglærte danske arbejdsløse.

Det samme gælder i Sverige og Storbritannien hvor arbejdsløsheden blandt ufaglærte ligger henholdsvis 1,9 og 2,1 procent over Danmark.

Det til trods for at lønningerne i alle tre lande er markant under de danske.

»Danmark har rigtigt nok højere indkomster end de omkringliggende lande, men samtidig er vores ledighed blandt ufaglærte faktisk også betydeligt lavere end højrefløjens forbillede Tyskland,« skriver Cevea i rapporten.

Der er ikke meget, der tyder på, at danske ufaglærte vil klare sig bedre, hvis lønniveauet sænkes.

– Det er ganske enkelt ikke rigtigt, når nogle hævder, at et lavtløns-arbejdsmarked vil gavne den brede samfundsøkonomi og de ufaglærte, som oftest er hårdest ramt af arbejdsløshed, siger analysechef i Cevea Jens Jonatan Steen til Ugebrevet A4 på baggrund af den nye analyse.

– Vi skal derfor væk fra højrefløjens skrøne om, at lavere løn er nøglen til højre beskæftigelse og bedre konkurrenceevne, lyder det.

Læs artiklen »Lav løn får ikke ufaglærte i arbejde« hos Ugebrevet A4.

Mindre løn, mere ulighed

Ceveas gennemgang af  arbejdsløshedstallene i Europa viser samtidig, at mens der ingen sammenhæng er mellem lav løn og arbejdsløshed, så er det derimod samsynligt, at lavere løn vil øge uligheden i samfundet.

»Hvis lønnen presses yderligere nedad, nærmer vi os mere og mere en indkomst, som svarer til den offentlige understøttelse af levevilkår. Dermed bliver forskellen mellem løn og overførselsindkomst mindre, hvilket ifølge højrefløjen formindsker incitamentet til at arbejde,« skriver Cevea i rapporten.

Og slår fast:

»Selvsagt bliver løsningen på dette problem at presse de offentlige levetilskud så langt i bund som muligt. Lavtlønsstrategien

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce