Annonce

27. januar 2016 - 16:05

Modkraft inviterer til debat: Er overgrebene i Köln et wake-up call for venstrefløjen?

I kølvandet på overgrebene i Köln nytårsnat står venstrefløjen igen i et klassisk dilemma: Hvordan undgår man at løbe højrefløjens ærinde, når man vil problematisere overgreb begået af mænd med minoritetsbaggrund? Modkraft inviterer til debat den 2. februar.

Et stort antal kvinder har anmeldt seksuelle overgreb nytårsnat i den tyske by Köln, og de anmeldte, formodede gerningsmænd har anden etnisk oprindelse end tysk. Begivenhederne har sidenhen præget flygtninge- og indvandrerdebatten i Europa.

Ikke mindst har højrefløjen brugt det som anledning til at komme i offensiven.

Men kan venstrefløjen også bruge hændelserne som anledning til at sætte dagsordenen og nå videre end debatten om, hvorvidt den har berøringsangst af frygt for at løbe højrefløjens ærinde?

Det er udgangspunktet for debatten den 2. Februar, som Modkrafts nye bestyrelse har taget initiativ til.

Se arrangementet »Debat: Köln, seksuelle overgreb og venstrefløjen« på Facebook

Her vil fire debattører med den tidligere SF’er Trine Pertou Mach som ordstyrer tage udgangspunkt i spørgsmålet: Er overgrebene i Köln et wake-up call for venstrefløjen?

Panelet består af:

  • Pernille Skipper, retspolitisk ordfører, Enhedslisten
  • Khaterah Parwani, debattør og næstformand i Exit Cirklen.
  • Elmas Berke, forfatter og kvindesagsforkæmper
  • Siri Ranva Hjelm Jacobsen, forfatter og cand.mag i litteraturvidenskab

Afstandtagen skal suppleres af debat

Modkraft fik i slutningen af 2015 en ekstern bestyrelse, hvor initiativet til debatarrangementet er taget.

- I tiden efter Köln-begivenhederne nytårsnat kom der flere og flere beretninger frem om lignede situationer, og det var vanskeligt at få hold på, hvad der var op og ned. På højrefløjen blev eksemplerne på sexchikane, overgreb, og hvad der ellers er komme frem, brugt til at sige: Der kan I bare se, det er også alle de flygtninge, der spreder sex, vold og kriminalitet, siger bestyrelsesmedlem Mads Bruun Pedersen og fortsætter:

- Vi synes derfor, at det indlysende standpunkt: at tage afstand fra overgreb uanset hvem, der udfører dem, skulle suppleres med en debat om, hvad man på venstrefløjen skal gøre for at bekæmpe de her situationer og holdninger hos alle, der udfører dem, så det ikke blev højrefløjens generaliserende og dæmoniserende tilgang, der kom til at sætte dagsordenen.

Det mener panelet

Elmas Berke er tidligere nyhedsvært og forfatter til bogen Tavshedens Pris, der handler om blandt andet muslimske kvinders dagligdag i Danmark. Hun blev i 2015 nomineret til prisen Årets Dansker for sit arbejde med etniske minoritetskvinders rettigheder:

»Det skræmmende ved den hjemlige debat, er ikke, at se et bestemt segment, som aldrig forpasser en chance til at bashe muslimer, sætte sig på dagsordenen i kølvandet på de uhyggelige overgreb mod kvinder i Køln. Det skræmmende er at betragte, hvor mange ganske almindelige mennesker, debattører, politikere og medier, der tilsyneladende er villige til at tage debatten på dette segments præmisser, « har Elmas Berke blandt andet skrevet på sin Facebook-profil.

Pernille Skipper er retsordfører og folketingsmedlem for Enhedslisten:

»Jeg mener ikke, der er tale om berøringsangst. Der er tale om behov for en meget nuanceret debat, for der er selvfølgelig tale om nogle helt uhyggelige, groteske og sexistiske overgreb på kvinder,« har hun blandt andet sagt om debatten.

Khaterah Parwani er debattør og næstformand i Exit Cirklen.

»Kære hvide og brune mænd, mens I bekæmper hinanden om hvem der er mest hellig, så sidder en kæmpe gruppe kvinder, der har oplevet overgreb og mærker, at det her på ingen måde handler om det de har været udsat for. Endnu en gang handler den her debat langt mere om jeres usikkerhed indbyrdes, end den handler om overgrebet i sig selv og om offeret. Debatten er betændt og pervers og man tør næsten ikke blande sig. I forvejen er det et så ømtåleligt emne, men måden debatten håndteres på er drevet af provokationer,« har hun blandt andet skrevet på Facebook som reaktion på debatten.

Siri Ranva Hjelm Jacobsen er forfatter og cand.mag i litteraturvidenskab:

»Mange vil gerne tale om 'mellemøstlig kultur' i den forbindelse. Andre vil (måske naturligt nok) tale om racisme. Men det handler først og fremmest om seksuel vold mod kvinder. Om voldtægtskultur. Om strukturel sexisme. Der, her og alle vegne. Lad os tale om dét! Lad os for en gangs skyld fokusere på problemets kerne, « lyder hendes opfordring på Facebook.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce